Гларус нападна жена, откараха я в болница

Птиците стават страховити, няма кой да ги спре

Наричат ги летящите бездомни кучета. Този сезон те са на път да се превърнат в основен фактор за тормоз на хората край морето- жители и туристи. Става дума за гларусите-хищници, които се множат все повече и присъствието им започва да притеснява всички.

В Бургас вече е имало и случай с нападение на човек. Жена взела малко гларусче, паднало на земята, за да му помогне. В този момент от небето се спуснал родителят и жестоко клъвнал по врата бургазлийката. Наложило се да я откарат в Спешна помощ, за да я прегледат, но стресът и е бил огромен. Инцидентът станал в центъра на града.

Друг случай, който се разказва е, как гларус грабнал закуската от ръцете на жена. Това дори не било единично явление. На "капаните" край морето, където обичайно се похапва цаца и пържени картофки, те направо кацали на масите и конкурирали бездомните котки, чакащи за храна. На всичко отгоре, някои от гларусите са страховити- големи колкото орел. "Ако такъв екземпляр те клъвне по главата, може и да не се свестиш", плашат се хората.

Хищните птици нападаха нагло туристи и през 2015- та. Тогава оплакванията, че крадат закуски и храна бяха масови.

Обикновено те гнездят по покривите на сградите. Няколко души признават, че са се качвали до тях да крадат яйцата им, за да ги прогонят на друго място. Очевидци разказват, че изхвърлени мъртви делфини направо били изядени от хищните гларуси. Има и друг проблем.

Гларусите кръжат непрекъснато в небето, писъците им понякога са нетърпими. Някои от тях не стихват до късна нощ и започват от ранни зори. Спокойствието и здравият сън на жители и гости на града вече не са застрашени от само от заведения и дискотеки, а и от писъците на гларуси.

Проблемът не е от вчера и днес, но няма какво да се направи. Истината е, че те се навъртат там, където има боклуци. Гларусите не са даденост само за крайморските селища. Има ги в София, Пловдив и други градове.

Една от мерките срещу наглата им инвазия е кофите за боклук да се затварят плътно.

Това обаче е крайно недостатъчно като мярка срещу пакостите на хищните птици.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България