Гларус посрещаше гости и зрители за откриване на 17-тото издание на "Златният делфин"

В конкурсната програма на 17–тото издание на Международния куклен фестивал „Златният делфин„ , който се провежда във Варна от 1 до 6 октомври, ще се съревновават 17 спектакъла на театри от България, Испания, Чехия, Гърция, Сърбия, Словакия, Тайван.

Традиционно голям е бил интересът за участие от над 200 трупи от 43 държави. Селекционер на фестивала е театроведът Богдана Костуркова. В програмата 10 спектакъла са за деца, а 7 за възрастни.

„Искаме да подарим на хората една надежда, да им подарим алтернатива за живота отвън, повече слънце, повече цветове. Защото изкуството гарантира по-различния живот”, каза преди откриването на фестивала Вера Стойкова, актриса и директор на Държавния куклен театър - Варна. Той се представя с премиерен спектакъл”Орфей” на режисьора Боян Иванов.

„Златният делфин” е създаден през 1972 г. и се провежда на всеки три години. Това е първият у нас международен фестивал за куклено изкуство, който се организира от ДКТ-Варна, СНЦ „Златният делфин” и под егидата на Министерството на културата, община Варна, българския център на УНИМА и Съюза на артистите в България.

Председател на международното жури на „Златният делфин 2017” е театроведът Красимира Филипова. Голямата награда е статуетка „Златният делфин”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони