Гласуваме за 30 секунди с машини

Устройствата били произведени специално за България, затова и наемът им бил по-висок

Машинното гласуване на евровота няма да ни отнема повече от 30 секунди, увери екипът на “Труд” Веселин Тодоров шеф на “Сиела Норма”. Фирмата осигурява устройствата в сътрудничество с нидерланския производител “Смартматик”.

3000-те машини, с които ще гласуваме, вече са на склад. “Труд” видя устройствата, които днес бяха преброени и проверени от Централната избирателна комисия (ЦИК).

Машините ще бъдат отключени сутринта на 26 май от председателите на секционни комисии с ПИН код на специална смарт карта с цифров подпис. Изборният ден ще се приключва по същия алгоритъм.

“Това е гаранция, че само под контрол на секционната комисия ще може да започне и съответно да приключи изборния ден”, категоричен бе Веселин Тодоров.

Избирателите ще стартират процеса по гласуване с друга различна смарт карта, която ще получават от председателя на секционната комисия. Така се премахвал риска произволен човек да гласува в тайна уговорка с комисията.

„Резултатите от изборите са цифрово подписани и криптирани. Те ще бъдат предоставяни на USB на “Информационно обслужване”, които обработват крайните резултати. Експертите от “Информационно обслужване” ще могат да проверят дали флашката е подписана от председателя на комисията и дали е криптирана, така че да е сигурно, че не е имало чужд достъп”, обясни още той.

Тодоров демонстрира гласуването, в което избирателят трябва да постави смарт картата си в машината, за да инициира процеса. Тъй като бюлетината е по-дълга, машината позволява прехвърляне на страниците, за да бъдат разгледани всички кандидати. Стъпката след избиране на желаната партия и преференция, е преглед на вота, при който гласуващият може да провери избори си. Прегледът показва наименованието на партията и името на кандидата в преференциалната листа. Устройството осигурява връщане назад, при нужда от промяна на дадения вот. Гласуващият получава разписка, която поставя в урната.

Тодоров уточни, че предстои одит на софтуера от външна организация, вероятно академична институция, която ще провери дали вътрешните процеси, по които работи системата, са такива, каквито са описани. Машините ще бъдат доставени до секциите за гласуване на 24-и срещу 25-и май.

“След това нашите колеги напускат мястото и са на разположение през целия ден в неделя, без да имат право да са вътре в секциите, но ще са на повикване при технически проблеми”, допълни Тодоров. Той увери, че имат достатъчно експерти, за да покрият всичките изборни секции.

По думите му машините за гласуването са произведени специално за България, което е и причината за по-високата цена за наем. Ако след тези избори законодателят се откаже от машинното гласуване, тези машини до голяма степен остават непотребни, обясни той.

 

Гражданска регистрация

Проверяваме си секцията срещу 30 стотинки

Гражданите могат да проверят номера на избирателната си секция и мястото на гласуване в предстоящите избори за членове на Европейския парламент по интернет, с есемес или по телефона. Това съобщиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството

. Справките се осигуряват от главна дирекция “Гражданска регистрация и административно обслужване” към Министерство на регионалното развитие и благоустройството. Ако искате да проверите къде може да гласувате чрез есемес, то трябва да изпратите ЕГН-то си на номер 18429, който важи за всички български мобилни оператори. Цената на един есемес e 30 стотинки с ДДС. За секцията си може да се осведомите и по телефона, като наберете 0800 1 4726 (“0800 1 GRAO”). Номерът е безплатен за цялата страна. Информация чрез интернет може да се получи на адрес: https://www.grao.bg/elections/. Той предоставя и възможност да се подават “Искане за гласуване по настоящ адрес” по електронен път и да се регистрират издадените “Удостоверения за гласуване на друго място” от общинските администрации след идентификация с електронен подпис.

 

Веселин Тодоров, шеф на “Сиела Норма” пред “Труд”:

Невъзможно е да заработи фалшив софтуер

- Каква е логиката машите да се наемат, а не да се закупят след като според Изборния кодекс машинното гласуване става задължително?

- В първите два пъти на машинно гласуване то беше под експериментална форма, а в следващите два - в много малък обем от 50 и 500 секции. Тогава се прие, че количеството не е оправдавало инвестиране в машини, които да се правят специално за България. Като че ли по-добре би било за всички от сега нататък да се купуват. Ценообразуването на наем на машина, която може да се окаже, че ще бъде отдавана под наем един единствен път в нейното съществуване, означава, че ние бихме поискали половината от стойността є за продажба да бъде цена за наем. От гледна точка на ЦИК също би било по-изгодно финансово да ги закупят. Като че ли ЦИК имат склонност да обмислят тази идея.

- По какъв начин е гарантирана сигурността на вота при машинното гласуване?

- Сигурността при машинното гласуване е в пъти по-голямо, колкото при хартиеното. Машините са произведени специално за тази цел, което означава, че тяхната памет не могат да бъде извадена и подменяна с друга. Съответно софтуерът, който работи на тези машини е свързан с паметта и с нейната идентификация, така че не може да се инсталира никакъв друг софтуер. Няма никакъв начин софтуерът да бъде преинсталиран и да заработи фалшив софтуер. Машинното гласуване е доста по-надеждно от интернет гласуването, където има възможност от атаки за достъп. Установено е в голяма част от държавите в света, където се търси максимална сигурност, че най-сигурният вариант е машинното гласуване.

- Възможна ли е манипулация на вота от машинното гласуване?

- Всичко е възможно, но до сега не се е случвало. Има спекулации, че са се случвали такива събития свързани с нашия партньор “Смартматик”, важно е да кажем, че те са първите в света, които доказано са представили фалшифицирането на избори във Венецуела, точно защото машините, които са техни и са ползвани там са гарантирали честността на вота, а след края на изборния ден, когато резултатите са събрани, по най-брутален начин те са били манипулирани. Машините за гласуване имат резервно захранване и опитите да се саботира изборния ден с прекъсвания на тока няма да успеят. Машината може да работи повече от час и половина без електрическо захранване при редовно гласуване.

 

Стефка Стоева, председател на ЦИК, пред „Труд”:

Ще пуснем клип за техниката по националните телевизии

Алгоритъмът на вота описан и в брошури

Биляна Веселинова

До дни в ефира на националните телевизии предстои да започне излъчване на информационен клип, който да обяснява подробно на гражданите стъпките при машинното гласуване. Това заяви пред „Труд” председателят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Стефка Стоева. И отбеляза, че ще има и достатъчен брой брошури, които също ще обясняват разбираемо алгоритъма за вота. До 15 май трябва да бъде поставен софтуерът на машините и до предишния ден преди изборите (25 май, б.р. ), те трябва да бъдат поставени в секционните избирателни комисии, каза още Стефка Стоева. Секциите за машинно гласуване са общо 3000 и са на абсолютно случаен принцип в цялата страна, във всички 31 района. Днис Стефка Стоева и ръководството на ЦИК бе на среща с президента Румен Радев за подготовката на предстоящите европейски избори.

 

Опасения

Многознайковци бъркат протоколите

Стари членове на Секционни избирателни комисии (СИК), които и друг път са участвали в изборния ден, може да объркат системата с машинното гласуване. Тези притеснения относно машинното гласуване изказаха пред „Труд” експерти. ЦИК е ангажирала целия си ресурс за модерно обучение на повече от 18 000 членове на СИК, които ще работят с машините по време на изборния ден. Подготвени са и онлайн курсове, решаване на казуси и виртуални обучения. Практиката обаче показвала, че новите членове на СИК били по-активни и старателни от тези „с опит”. Последните неглижирали дните за обучения, тъй като „знаят всичко”, но в последствие точно така ставали най-големите гафове при попълването на протоколите. От ЦИК няма как да задължат членовете на СИК да присъстват в спецкурсовете, а те най-често се оправдавали, че си имат своя работа.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика