Гласуват оставката на кабинета в сряда (обзор)

Оставката на втория кабинет „Борисов“ ще бъде гласувана в сряда след заседанието на Министерския съвет. Грижата за сформиране на ново правителство се прехвърля на президента Росен Плевнелиев.

Ден след балотажа държавният глава поиска тълкуване от Конституционния съд - дали в последните 3 месеца от своя мандат може да насрочва нови парламентарни избори, без да разпуска Народното събрание. Няма обяснение защо Плевнелиев пита дали може да определи дата за новия вот за парламент. Това може да направи новоизбраният държавен глава Румен Радев, след като встъпи в длъжност на 22 януари. Пред него няма никаква пречка да разпусне НС и да консултира с партиите дата за изборите. От ДПС вече казаха, че най-добре е вотът да бъде през април или май.

ГЕРБ имат нагласа за възможно най-бързи предсрочни избори. Ако Конституционният съд се произнесе положително по въпроса на Плевнелиев, т.е. ако се окаже, че няма проблем той да насрочи предсрочния вот, може още в края на февруари или в началото на март да избираме нов парламент. При положение че депутатите са разбрали какво им казаха избирателите на референдума, напълно възможно е дотогава да бъдат променени и изборните правила, така че да гласуваме мажоритарно. От ГЕРБ увериха, че няма да поискат предсрочно разпускане на парламента, и бяха категорични, че ще изпълняват това, за което са пратени в НС от избирателите.

От Патриотичния фронт твърдят, че са готови да ходят на избори. ДПС също нямат проблем. БСП смятат, че са готови да се борят за първа политическа сила. В най-тежко положение са реформаторите и АБВ, които едва ли ще влязат в следващ парламент.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика