Гласуват сделката за Брекзит преди Коледа

Приоритет №1 е излизане от ЕС на 31 януари

Втора ключова задача - постигане на търговско споразумение с Евросъюза

Тронното слово на кралицата е в четвъртък

След като изпълни обещанието за Брекзит до 31 януари, правителството на Борис Джонсън ще се захване с друг заложен приоритет - повишаване на средствата за здравната система.

Споразумението между Лондон и Брюксел за британското излизане от ЕС ще бъде внесено за гласуване преди Коледа, като така ще може да бъде спазен срокът 31 януари за Брекзит.

Джонсън и неговата консервативна партия триумфираха миналата седмица, когато спечелиха разбиващо мнозинство от 80 депутати на предсрочните парламентарни избори в четвъртък. Те бяха свикани от Джонсън, за да се сложи край на блокажа по Брекзит. След победата премиерът обяви, че ще поведе “народно правителство”.

Напускането на Евросъюза до 31 януари е водещ приоритет за новото правителство на Борис Джонсън, посочи вчера Майкъл Гоув - началник на кабинета на министър-председателя. “Мога да ви уверя, че ще имаме възможност да гласуваме законопроекта за излизане на Обединеното кралство от ЕС съвсем скоро”, посочи Гоув.

Като втора ключова задача на правителството той очерта постигане на ново търговско споразумение с ЕС до края на следващата година, като уточни, че Лондон е приключил разговорите си с ЕС относно нова рамка на търговска сделка и приятелско сътрудничество до края на 2020 г.

По-рано бе съобщено, че споразумението за Брекзит вероятно ще бъде внесено за гласуване в парламента в петък. Ден по-рано кралица Елизабет Втора ще представи законодателната програма на Джонсън. Става въпрос за традиционното тронно слово на кралицата, в което тя описва подробно всички законопроекти, които правителството планира да прокара през предстоящата година.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа