Гласуваха бюджет за 100% от българските граждани (обзор)

За пръв път се очаква БВП да надвиши 100 млрд. лв. и да е около 106 млрд. лв.

Порязаха искането на ВСС за повече пари

“Този бюджет е за 100 процента от българските граждани, а не за 80 процента от тях.” Това заяви министърът на финансите Владислав Горанов в пленарната зала на Народното събрание при представянето на проекта за държавния бюджет за 2018 г.

Горанов подчерта, че за пръв път се очаква БВП да надвиши 100 млрд. лв. и да е около 106 млрд. лв. Средствата са повече, независимо че не се променят данъците. Единствената промяна, свързана с данъците, е достигането на минималните акцизни ставки на тютюна. По думите на Горанов съгласно договорения със социалните партньори график осигурителната вноска за фонд пенсии ще нарасне с един процент през 2018 г.

“За нас е важно съществуващият модел на данъчна политика да бъде запазен. Чуха се много доктринални теми, свързани с неравенството и начините за неговото преодоляване. Аз бих приел като искрени тези желания, ако те биха действително довели до равенство”, коментира финансовият министър. Ролята на бюджета обаче е да изглажда неравенствата и да стимулира равния шанс на хората, допълни той.

Основният финансов закон на държавата мина на първо четене със 126 гласа “за”, 96 “против”. Един депутат от БСП се въздържа.

“Това е бюджет на добрите пожелания и заклинания”, мотивира своя отрицателен вот Таско Ерменков от БСП. Дора Янкова обяви, че европарите подминават малките населени места и общини, че няма политика за развитието на периферните територии и не е нормално да се наливат милиони в инфраструктура, а български граждани да нямат вода с месеци.

“Този бюджет залага среда, в която корупцията и шуробаджанащината се развиват и процъфтяват”, заяви Ерджан Ебатин от ДПС.

Парламентът отхвърли искането за повече пари на Висшия съдебен съвет. Нито един депутат не гласува “за”. Парите за ВСС са част от общия бюджет и отпорът на депутатите срещу увеличаването на средствата за магистратите се повтаря от години.

През 2018 дългът намалява със 600 млн. лв.

11,9 милиарда лева е фискалният резерв

Дългът ще е 22,3% от БВП

Според премиерът Бойко Борисов опозицията иска да бутне правителството заради намаляването на дълга.

11 милиарда и 900 милиона лева е фискалният резерв на правителството и на българската държава към 30 септември т.г. Това докладва зам.-министърът на финансите Кирил Ананиев на заседанието на кабинета във вторник, става ясно от публикуваната вчера стенограма.

От нея се разбира и че премиерът Бойко Борисов моли зам.-министъра на финансите Кирил Ананиев да повтори числото.

“Сиреч това, което говориха – дълг, откраднали, изхарчили…”, казва Борисов. “Гледали са друга държава и други цифри, сигурно”, отвръща Ананиев. Той подчертава, че за догодина България няма да има емисия на външен дълг. Дългът ще се намали с около 600 млн. лв.

“Това ще ни нареди между второ и трето място, възможно е и на второ място, сред страните от ЕС”, обяснява Ананиев.

“Ето за това толкова искат да съборят правителството, затова, защото намаляването на дълга означава по-малко лихви към банките в света, които ни обслужват, носи и други предимства”, заявява Бойко Борисов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Финанси