Премиерът: България се дава за пример за адекватни, бързи и точни мерки (ВИДЕО)

81 държави са поискали пари от МВФ, заяви Борисов

Всеки ден в 17 часа в МС ще се провежда редовният брифинг на Националния оперативен щаб, обяви премиерът Бойко Борисов.

Самият щаб изнемогва с брифингите сутрин и вечер, освен това сутрешните не са достатъчно точни, затова ще бъдат само в ранния следобед. Защо тук? Защото виждате на колко метра сте, взимат се мерки, сигналът се дава на всички абсолютно прозрачно. Това го правим за здравето на щаба и журналистите, обясни той на брифинг в МС.

"Възложил съм на всички, които са работили с коронавирус, да няма нито един пропуснат човек, относно допълнителното възнаграждение от 1000 лв., което трябва да се изплати", обяви премиерът. Той заяви, че паралелно с това е възложил да се създаде щаб от доброволци.

Борисов коментира, че заедно с представители на кабинета днес от 16 ч. е водил близо час разговор с шефа на Международния валутен фонд. "Исках да се запознаем с мерките, които се взимат по света, дали някъде са по-добри от нашите и да купим, ако има нещо в тази сфера. Към този момент България, и вие сте го чули, се дава за пример за адекватни, бързи и точни мерки. Сега първият въпрос е колко време ще продължи кризата. Светът се готви и реално има пари за около три месеца. Ако стане 6 или стане 9, тогава нямаме отговор на въпроса. Именно затова търсим как да разположим парите във времето. Затова разговарях с ръководителите на двата синдиката, на "Подкрепа" и КНСБ, освен да защитим, да има пари за хората на първата линия, да мобилизираме курсантите, които на са на училище сега", допълни Борисов. Те ще бъдат използвани за подпомагане на дейността на КПП-ата.

Борисов обясни, че са направени и проверки на запасите на хранителни продукти като боб, леща и други.

Основна грижа за нас са не само лекарите и полицаите, а и пенсионерите. Няма да пипаме резерва за тях", категоричен бе той.

Канцлерът на Германия Ангела Меркел похвалила българското правителство за реорганизацията на индустрията.

"Монтират се термокамери навсякъде, за да можем да ускорим зелените коридори. Защото, докато вървят тировете, ще върви и икономиката - и нашата, и европейската", заяви министър-председателят.

Той съобщи, че към момента 81 държави са поискали пари от МВФ.

"В рамките на дни големите производители на алкохол започнаха да произвеждат спирт. От него ще можем дори да изнасяме. Основна грижа за нас са не само лекарите и полицаите, а и пенсионерите. Няма да пипаме резерва за тях", категоричен бе той.

Тази криза означава, че светът е в изключително тежко положение. Такава криза никой не си спомня, заяви Борисов. Искам да питам и колегите от НАТО за защита от кибер атаки. С кибер атаките могат да ти изкарат някой мейл и минава за три дни. Нямаме ли планове на НАТО за бактериологична война, какви са разчетите, ако стане такава война, попита премиерът.

Важно е сега парите да се слагат на правилното място. Имаме финансов буфер. Дано не се стига до взимане на заем. Искрено се моля с наличните ни пари да издържим 3 месеца. После, ако се наложи, ще вадим от фондове", коментира Бойко Борисов и допълни, че в сряда ще се проведат разговори за пакети за банките.

Умолявам пенсионерите, рискът за тях е най-голям, умолявам ги да си стоят вкъщи, затова пускаме телефони, набираме добвоволци, да издържат да мине това време, трябва да изчакаме, за да бъде пикът бавен и да не измират хора по улиците както в Италия и къде ли не по света. Разчитам на по-младите да въздействат на своите родители, на своите баби и дядовци. Да отидат и да им кажат стой си вкъщи, ще ти донасям всичко. Разчитам и на чувството на смаосъхранение, което имат хората. Благодарност към медиите, които помагат на щаба към този момент за справяне с кризата. Много е важно самосъзнанието, изтъкна премиерът.

Църквата е божа работа, не се меся там, говорил съм с всички владици, да спазват мерките, ако могат, нашите попове и владици са много интелигентни и разбират кое може да разнесе зараза и кое не, заяви Борисов в отговор на въпрос ще има ли допълнителни мерки по Великденските празници и посещението в църкви.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България