Гледайте НА ЖИВО видеоконференция за коронавируса между Борисов и други лидери

По-засилени мерки срещу коронавируса предложи премиерът на Израел Бенямин Нетаняху във видеоконферентен разговор с министър-председателят Бойко Борисов и други лидери по света във връзка със заразата.

Българският премиер е в Министерски съвет заедно с проф. Тодор Кантарджиев и началника на Националния оперативен щаб ген.-майор проф. Мутафчийски.

"Благодаря за инициативата за информацията, всички хора следят броя на заболелите и развитието на вируса. В България има четирима заболели имаме кризисен щаб, взели сме необходимите мерки и най-важната дума в този разговор е солидарност. Защото много е важно да си осигурим тестовете поне за болничните заведения в нашите държави, второ изключително важно е света да се напрегне и да намери ваксина или лекарство. Защото съм убеден, че стопанската и финансова криза е неизбежна.

"Премиерът Борисов каза по време на видеоразговора, че е изключителни притеснен от миграционната криза в Европа. Това са десетки хиляди хора, които не са под контрол и идват от много тежко заразени региони. Това е допълнително затрудняваща ситуация в региона. Много от държавите забраниха износа на тестове и медицинско облекло, да всяка държава се спасяваше сама по себе си, но думата солидарност значеше нещо преди това е Европа. Предлагам поне ако може да имаме обмен ако се наложи на тестове. Има два подхода, ние сме създали доста строги ограничения. Много проблемно в България е затварянето, което сме направили в училищата и детските градини, защото родителите не могат да отидат на работа. Освен това ако се затвори и градския транспорт в столицата ще блокираме икономиката", каза той.

"Имайте предвид, че трябва да преизчислим колко продължителни трябва да са мерките, които прилагаме, каза Борисов. Ако медицинските заведения достигнат максималния капацитет, докторите трябва да кажат как да действаме в домашни условия, допълни той.

Очаквайте подробности.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България