Гледаме звездите с най-стария телескоп у нас

Сградата става на 120 години

Столичани ще могат да наблюдават луната, планетите и звездите от сърцето на града си от 20-октомври. Астрономическата обсерватория в Борисовата градина отваря врати за посетители. Те ще могат и да чуят любопитни факти за небесните тела, като това ще става всеки петък, събота и неделя.

Обсерваторията става на 120 години. Посетителите ще могат да наблюдават небето с най-стария телескоп в България, който е на същата възраст. От Обсерваторията разполагат и с по-нови уреди. Служители се надяват в сградата да бъде върнат и познатият на всички ни от банкнотата от 10 лева телескоп на Петър Берон.

При основаването й никой не е предполагал, че днес Астрономическата обсерватория ще се окаже на територията на огромен осветен град. “Тъй като се намираме в центъра на София и има сериозно светлинно и прахово замърсяване може да наблюдаваме основно луната, планетите, но все пак и някои по-далечни обекти - звездни купове, галактики”, обясни пред БНТ доц. д-р Евгени Овчаров, ръководител на катедра “Астрономия” към СУ “Св. Климент Охридски”.

Години наред сградата - паметник на културата е в занемарено състояние. Преподаватели, студенти и докторанти от катедра “Астрономия” и ученици от математическата гимназия с упорит труд през почивните дни успяват да я реновират.

И докато за посещенията в петък, събота и неделя ще се заплаща такса, кръжокът по астрономия, който се провежда там веднъж в месеца, е безплатен.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България