Глигани красят саниран блок в Смядово

Обновените панелки разказват легендата за Смеда и синовете й

Стадо глигани, изрисувани в най-големи подробности, като излезли от природата, вече украсяват един от санираните блокове в град Смядово, Шуменско.

trsh3007-1Графити-майстори работят по реализация на огромната картина от няколко дни, а тази седмица ще бъде завършена. Идеята не е в защита на дивите прасета, които авджиите могат да стрелят на воля тази година преждевременно, а е в чест на символа и поминъка на градчето - глиганът, който е част и от герба му.

Още в соцвремената същият панелен блок на ул."Ришки проход"23 в родното място на смядовската луканка пак е бил украсен с емблематичното за региона прасе, което се храни само с жълъди и е с уникално месо. Когато кандидатствали за санирането, съседите нарочно се обединили в сдружение, наречено "Глиган".

Сега кметското ръководство продължава традицията в още по-разширен вариант - всички санирани блокове по националната програма за енергийна ефективност ще бъдат изрисувани с легендата за Смеда, създателката на града и нейните 14 синове.

Както "Труд" писа, миналата година митичната българка и две от децата й Борил/земеделец сеяч/ и Боримир /воденичар/ бяха пресъздадени от графити-майсторите Димитър Механджийски и Васко Лалов. Сега вече може да се види третият Дельо със стадо източнобалкански прасета, от които се произвежда най-хубавата луканка. Следващият блок ще бъде украсен с Горан-ковачът, каза пред "Труд" зам.-кметът на Смядово Иван Кюркчиев.

До момента в Смядово са санирани 6 от общо 14 блока /съвпадение с броя на синовете на Смеда б.а./. За останалите панелки също има готовност, чака се сключване на договори. Фасадите на всички ще оживеят постепенно, обещава кметицата Иванка Петрова/ГЕРБ/. Графити-майсторите дават поне 15 г. гаранция на рисунките си, които се финансират от общинския бюджет.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България