Глоба до 1000 лв. за палатка върху дюни

Нарушителите с каравана ще бъдат санкционирани до 3000 лв.

Въвеждат големи наказания за павилионите

Новите правила за къмпингите влизат в сила след година и половина

Глоба до 1000 лв. ще бъде налагана за палатка върху дюни, а за поставяне на каравана санкцията може да стигне до 3000 лв. за туристи и 5000 лв. за фирми. Забранява се както преминаването, така и престоят и паркирането на всякакви превозни средства върху дюни. Това гласят промени в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, които бяха гласувани на второ четене в комисията по регионална политика към парламента. Очаква се утре той да бъде гласуван окончателно от депутатите в пленарна зала.

Новите санкции, освен за палатка, са и за шатра, навес, заслон или подобни съоръжения. За хавлия на плаж с дюни няма да се налагат глоби, стана ясно от последните корекции на закона.

Павилионите, разположени върху неохраняемите морски плажове, ще отнасят солени глоби. От 5 хил. до 10 хил. лв. са санкциите за физически лица, а за фирми те са от 10 хил. до 50 хил. лв.

Липсата на достъп до плажа също ще се наказва като глобата за граждани е от 1000 лв. до 5000 лв., а за фирми може да стигне до 10 хил. лв. Предоставянето на плажни принадлежности на туристите, без разрешение, ще се наказва с глоба от 2000 до 6000 лв. за физическо лице и от 4000 до 20 000 лв. за фирми. Независимо дали плажните принадлежности са платени или безплатни. Така заведенията няма да може да дават безплатни шезлонги с чадъри на клиентите си.

“Ще има по-интензивен диалог с неправителствените организации и това, което обещах, е да внеса промяна в закона, според която срокът за влизането в сила на санкциите за разполагане на къмпинги и каравани извън предназначените за това места да се отложи с една година след влизане в сила на наредбата”, коментира Искрен Веселинов, шеф на регионалната комисия. По думите му това ще се случи минимум след година и половина.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България