Глоба до 5000 лева за продажба на кокичета

Някои видове от пролетното растение са защитен вид според Закона за биологичното разнообразие

Глоби от 100 до 5000 лева на продавачи на защитени видове кокичета ще бъдат налагани от служители на районните екоинспекции, които тази седмица започват проверки по пазари и тържища, съобщават от Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

Санкцията в този размер важи за физическите лица, а когато става въпрос за фирма, е в пъти повече – от 500 до 10 000 лева.

От МОСВ припомнят, че някои кокичета са защитени от Закона за биологичното разнообразие (ЗБР), където са включени и видове минзухари, иглики, перуники, синчец.

„Те са забранени за бране, изкореняване и продажба, тъй като това води до загуба на естествените им местообитания“, обясняват от ведомството.

В приложение 3 от ЗБР са описани няколко вида кокичета, чиято продажба на пазара може да доведе до глоба. Сред тях са снежното и елвезиевото кокиче. Според информацията от Червената книга на Република България тези два защитени вида се срещат в „храсталаци, гори, скални поляни по варовити почви, по долините на реките в низинния и долния планински пояс върху богати наносни почви“.

Проверка на „Труд“ показа, че на практика няма визуална разлика между посочените редки видове и обикновеното кокиче. Тоест човек, решил да изкара 10-20 лева от кокичетата в двора си не може да бъде сигурен от какъв вид са. Затова най-застрашени от високите глоби са възрастните хора, които продават на пазара за левчета малки букетчета в първите пролетни дни.

В забраната са включени още и пролетната циклама и салепите (вид орхидеи), които са под защита на Вашингтонската конвенция.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България