Глоба или арест за деца на митинги в Русия

Наказанията са само за неразрешените от властите акции

Антиправителствени протести доведоха до поправки в закона

Руският президент Владимир Путин подписа днес закон за административната отговорност при въвличане на непълнолетни в несанкционирани от властите протести и митинги, предаде “Нюз.ру”.

За нарушението на новите правила се предвижда глоба от 30 000 до 50 000 рубли (377-630 евро), полагане на обществено полезен труд до 100 часа или 15 денонощия арест. Под отговорност ще бъдат подвеждани организаторите на подобни мероприятия, като заплашени от още по-големи глоби при неспазване на разпоредбите са длъжностни и юридически лица.

В закона обаче не е посочено, че не може да бъде приложен към родители на непълнолетни участници в неразрешени митинги. Освен това депутати по-рано са повдигали въпроса за лишаване от родителски права гражданите, чиито деца посещават непозволени опозиционни акции.

До поправките в кодекса за административните правонарушения се стигна след участието на деца в акции на опозиционера Алексей Навални през май 2018 г, когато в цялата страна бяха задържани над 1500 души, включително много непълнолетни младежи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия