Глоба от 10 000 до 500 000 лв. грози фабриката за целулоза и хартия в Стамболийски

Неприятните миризми продължават да тровят живота на жителите на града

Експертите на Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Пловдив извършиха нощно обследване на територията на град Стамболийски във връзка с постъпили десетки сигнали за неприятни миризми от местната фабрика за целулоза и хартия „Монди Стамболийски” ЕАД.

16pl4007-mondi-stamboliiski-1На място екоинспекторите са констатирали нарушения на екологичното законодателство, а проверката е извършена на 11 август (петък) от 4.40 до 7 часа сутринта съгласно утвърдената от министъра на околната среда и водите инструкция за определяне на разпространението на неприятни миризми. Обследването е извършено от комисия, включваща експерти на РИОСВ-Пловдив, Регионалната лаборатория към Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) и представител на „Монди Стамболийски” ЕАД, а въпреки поканата от екоинспекцията в проверката не е участвал представител на местния Общински съвет.

За установената при обследването характерна миризма от производството на завода, срещу дружеството ще бъдат предприети административно-наказателни мерки, а контролът на обекта ще продължи, декларираха от РИОСВ-Пловдив. Оттам уточниха, че предвидените в екологичното законодателство санкции за нарушения на условия в комплексно разрешително са в размер от 10 000 до 500 000 лв.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България