Глоба 5 000 лв. за фирма, водила гроздоберачи във Франция

82-ма мизерствали, жалби довели до санкцията

Шуменска фирма, посредничила на 82-ма гроздоберачи да спечелят пари във Франция, но вместо това ги потопила в мизерия, беше санкционирана с 5 000 лв. от Инспекцията по труда. Районен съд-Шумен потвърждава глобата, след като дружеството "И. Транс 2016"ЕООД със седалище в шуменското село Гусла, я обжалвало като неправомерна.

Магистрати са категорични, че е нарушена Наредба за условията и реда за извършване на посредническа дейност по наемане на работа, защото фирмата не е имала регистрация в Агенцията по заетостта да извършва наемане за работа в чужбина.

До глобата се стигнало след множество жалби от потърпевши, участвали в гроздобера във Франция. Проверките са извършени в началото на м.октомври м.г. Установено е, че глобената фирма подписала на 30 август договор с френско дружество за набиране и транспорт на работници и била уговорена комисиона 20 евро за човек. Управителят на фирмата Фикри Н. информирал познати да му търсят желаещи, разлепил и обяви. По телефона започнали да му се обаждат кандидати. Било им обещано възнаграждение по 14 евроцента на килограм грозде или между 70 - 100 евро за работен ден, превеждани по банков път след приключване на работа, както и аванс при пристигане в брой. Квартирата била за сметка на френската компания, а храната и застраховката "помощ при пътуване в чужбина" за тяхна сметка. Транспортът от България до Франция и вътрешния превоз до лозята, организиран с автобуси на „И. ТРАНС 2016“ ЕООД, бил за сметка на френската компания.

На 6 септември 82-ма гроздоберачи от Шуменско и Разградско отпътували с два автобуса и останали до 22 септември. При завръщането си алармирали медии и власти за преживяни две кошмарни седмици във Франция. Нашенците от Гусла ги зарязали в ръцете на друг турскоговорящ посредник, в лозовите масиви набраното грозде се мерело на око, две вечери нощували в рейсовете, гладували, с много уговорки работодателят им дал аванс 50 евро.

След проверките Инспекцията по труда в Шумен е издала предписания на фирмата да не извършва посредничество, за което няма лиценз, съставила акт, който бил подписан без възражения, а после издала и наказателното постановление с 5 000 лв. глоба. Дружеството може да обжалва глобата и пред Административен съд в Шумен.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България