Глобите с електронен фиш са незаконни, имало полицай в колата

Всички глоби за нарушения на пътя, наложени с електронен фиш през юли и обжалвани в съда, се отменят от районните магистрати в Кърджали.

В мотивите на съда се посочва, че идеята на законодателя е да се издава електронен фиш по образец само при наличие на две предпоставки - нарушението да е установено с помощта на автоматизирано техническо средство и това да е направено в отсъствие на контролен орган. В случая една от предпоставките - "отсъствието на контролен орган", не е налице, тъй като електронните фишове са издадени чрез подвижните камери в авто патрулите, в които има и полицаи. Мотивите на кърджалийските магистрати са подкрепени и от тълкувателно решение на Върховния административен съд от 2013 г., което гласи, че електронни фишове могат да се установяват и заснемат само от стационарно устройство, съобщава регионалната радиостанция на БНР - Радио Кърджали.

Броят на обжалваните фишове в Районния съд Кърджали през юли е тринайсет, като глобите са от 50 до 700 лева и всички са за превишена скорост. Според органите на КАТ-Пътна полиция, шофьорите са нарушавали закона предимно в населени места. Най - фрапиращият случай е за 101 км. в час при разрешени 50 в населено място. При друг случай, при разрешени 60 км.в час извън населено място водачът се е движил със 120 км. в час.

Решенията подлежат на обжалване пред Административния съд в града.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право