Глобиха фирма, горила гуми и боклуци в Монтана

Снимка: Архив

Районният съд в Монтана потвърди санкция, наложена от екоинспекцията на фирма за изгаряне на гуми и отпадъци в индустриалната зона на областния град.

В края на септември миналата година граждани подали сигнал на тел. 112, че в базата на дружеството „Огоста М” горят боклуци и пушеци обгазяват района. Пристигналите екоексперти установили,че на площадка на фирмата димят гума, стари опаковки и текстилни и дървесни отпадъци.

Дни по-късно от РИОСВ издали наказателно постановление за замърсяване на околната среда и наложили на дружеството 1400 лева глоба. От фирмата обжалваха с мотивите, че не са палили боклуци, а част от базата им е отдадена на други предприятия.

Съдът обаче реши, че замърсяването на околната среда е факт, а всеки собственик трябва да отговаря за случващото се на негова територия и потвърди санкцията. Въздухът над Монтана често е замърсен от фини прахови частици, само през декември половината дни са били със съдържание на прах над нормите. А в някои от дните превишението е било от две до четири път над допустимото, заявиха еколози.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България