Глоби за непристойно поведение на улицата спрямо жените във Франция

Снимка: Архив

Нов закон във Франция наказва с глоба непристойно поведение спрямо жена на обществено място. Това включва неприлични жестове, думи и коментари, които унижават, притесняват или сплашват. Глобите са от 90 до 750 евро. Те са част от предизборни ангажимети на президента Макрон във връзка с равенството между мъже и жени.

Франция постави извън закона сексистки и сексуален тормоз на улицата. Никой от депутатите не гласува против, осем се въздържаха. Скорошна вълна от възмущение във Франция предизвика видеоматериал от охранителна камера в парижко кафене. 22-годишна жена беше грубо ударена по лицето миналата седмица,след като направила забележка на мъж, който я засипал с неприлични звуци и думи.

Подобно поведение вече ще бъде наказвано. Автор на новия закон е министърката по половото равноправие Марлен Шиапа. Критиците му смятат, че слага край на френската романтика и флирта. Законът обаче касае и например сексуални отношения между възрастен и лице под 15 и помага на съда да реши дали става дума за изнасилване. Освен това удължава срока за подаване на жалба за изнасилване от страна на непълнолетен. Лицето ще може да поиска разследване 30 години след като навърши 18 , а на както досега 20 години.

/БНТ/

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа