Глобяват белгийски министър, отказал визи на сирийско семейство

epa04447474 Belgian State Secretary for Asylum Policy, Migration and Administrative Simplification Theo Francken (N-VA) attends a debate with Belgian Prime Minister Charles Michel (not in picture) a day after he presented the policy statement in front of the Chamber at the Federal Parliament in Brussels, Belgium, 14 October 2014. Francken is one of two ministers in the government under criticism after saying that Flemish collaborators with the Nazi occupiers in World War II "had their reasons" EPA/OLIVIER HOSLET

След като вчера правозащитната организация "Амнести Интернешънъл" разкритикува Италия за лошо отношение към мигранти, днес белгийски министър обяви, че е готов да плаща глоби, но не и да издаде визи на сирийско семейство.

Тео Франкен, министър на миграцията, обяви, че е готов да продаде мебелите в офиса си, за да плаща всеки ден глоби, но не и да се съобрази със съдебно решение за издаване на четири туристически визи на семейство от сирийския град Алепо.

Франкен публикува снимка във Фейсбук, на която се преструва, че работи в празно таванско помещение, след като съдия-изпълнители са му връчили заповедта за издаване на визите. Министерството трябва да плаща по 4 хиляди евро всеки ден, докато не издаде документите, информира БНР.

Сирийското семейство вече е избягало от Алепо в Ливан. Техни приятели в Белгия им предложили подслон, ако искат да посетят страната, поради което сирийците подали документи за туристически визи в белгийското консулство в Ливан. Първоначално искането им било отхвърлено, но след обжалване съд разпоредил визи да им бъдат издадени. Адвокатите на сирийското семейство посочват, че клиентите им не искат да плащат на трафиканти на хора и да рискуват, като пътуват по нелегални канали.

Според министър Франкен обаче издаване на визите би довело до вълна от сходни искания. Справихме се добре с бежанската криза и нещата са под контрол. Няма да отворим широко портите чрез посолствата и консулствата си, подчерта министърът.

Междувременно в Дания спорният закон, който позволява конфискуването на имущество на кандидатстващите за бежански статут, е довел до много малки приходи, съобщи Франс прес. Мярката се прилага от 30 юни и предвижда на властите да бъдат предавани суми и ценни предмети, превишаващи сумата от 10 хиляди крони. Целта е с тях да бъдат покривани разходи за подслон за мигрантите, а и да бъдат те обезкуражени да отиват в Дания. Досега обаче са били иззети само около 117 хиляди крони, което е около 15 хиляди евро.

В същото време във Франция властите разчистиха мигрантски лагер в Париж, в който пребиваваха над 3 хиляди души. Хората бяха транспортирани в приемни центрове в Парижкия регион. Жителите на лагера бяха предимно от Афганистан и Судан, а сега в бежанските центрове вече ще могат да подадат молби за бежански статут.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят