Глобяват кметове за нарушения в бюджета (обзор)

След среща с премиера Бойко Борисов градоначалници се отказаха от стачка

Вдигат санкциите в Закона за местното самоуправление и местната администрация

Затягат контрола върху кметствата

Кметове с нарушения в бюджета ще бъдат глобявани, а санкциите в Закона за местното самоуправление и местната администрация ще бъдат завишени. Това стана ясно след срещата на градоначалниците на малките населени места с премиера Бойко Борисов в Министерски съвет. От повече от година те настояват за финансова независимост, а общинските кметове да са задължени със закон да ги спазват.

Председателят на Комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова обяви, че ще има текстове, които ще гарантират, когато се приема бюджетът на съответната община, той да бъде придружен с финансова рамка за следващата година.

Засилен контрол ще има и по изпълнението на решенията на Общинския съвет от кмета по отношение на бюджетните сметки на кметствата.

“Разбрахме се, че е необходимо да има текстове в закона, че кметът има възможност да участва в изпълнението на обекти на неговата територия. Това ще се гарантира с втори подпис при приемането на обектите от кметовете”, посочи Менда Стоянова. Тя обясни, че са представени редица случаи, при които кметовете не изпълняват разпоредбите, заложени в Закона за местното самоуправление и местната администрация.

“Затова ще завишим санкциите в закона”, обяви Стоянова.

“Към момента няма да стачкуваме. Доволни сме - това, което искахме, го постигнахме”, коментира кметът на Калофер Румен Стоянов. Той обясни, че исканията не са политически, а в сдружението не коментирали кой кмет от коя партия е.

“Постигнахме договорки за увеличаване на контрола върху кметовете на кметства, както и общините да разпишат финансова рамка за всяко едно кметство. Да поставяме под съмнение Общинския съвет e все едно да поставим под съмнение Конституцията”, каза министърът на финансите Владислав Горанов.

По повод затягащият се контрол върху кметовете, Горанов коментира: „Санкциите няма да са сто тояги на голо на мегдана – ще бъдат имуществени и административни”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България