Глория - Попфолк примата

Тази есен Глория отбелязва 25 години от началото на кариерата си в музикална компания “Пайнер”. Тогава тя е единственият изпълнител в стартиращата фирма, която днес стои зад всички големи звезди в попфолка. В момента певицата пише книга за живота си, която се очаква да излезе съвсем скоро.

Макар да е сред първите изпълнители, които поставят началото на попфолк музиката в България, днес Глория е далеч от образа на типичната представителка на лекия жанр. През цялата си кариера тя запазва собствения си стил на песни и поведение - на сцената и извън нея, които й отреждат прозвището Примата на попфолка. През последните няколко години песните й не стават големи хитове, защото са далеч от “модерното” и вулгарното в чалгата, а имат по-различно звучене. Тя не залага на елементарни текстове или на комерсиални мелодии, рядко дава интервюта или се появява на партита, не се разголва в клиповете си и се стреми скандалите в личния й живот да не стават публично достояние. Глория отдавна не сред най-продуктивните в жанра, но пък има много верни почитатели, повечето от които дългогодишни. В светските среди за нея може да чуете от това, че е прекалено високомерна, до това, че е истински професионалист с класа, точна и коректна.

Тя е известна с желязната си дисциплина, че е винаги навреме и с перфектен външен вид. Именно заради това и до днес се носят слухове, че се е подлагала на редица пластични операции, повече от които тя отрича. Факт е, че много 20-годишни биха завидели на визията й, която поддържа със строг хранителен режим и почти никога не го нарушава.

Награждавана е за “Певица на годината” пет поредни години, а през 2007 г. печели приза “Певица на десетилетието”. Тя е единственият попфолк изпълнител с 4 самостоятелни концерта в Зала 1 на НДК, последният през 2015 г.

Дори и най-известните днес имена признават, че Глория си е живата история на попфолка и почти всички са започнали кариерите си пеейки нейните песни и учейки се от нея.

Бъдещата звезда се ражда като Галина Иванова през 1973 г. в Русе. Още във втори клас тя е изправена пред големи житейски трудности, като едва не загубва крака си. Лекарите в Русе правят спешно операция, но тя се оказва несполучлива. Прогнозата на специалистите е, че момичето ще остане в инвалидна количка до 18-годишна възраст. Последва обаче втора операция, която я спасява. Когато е в шести клас майка й и баща й се разделят. Глория и брат й Николай отиват да живеят в Две могили, където за тях се грижат баба им и дядо им. Там тя завършва гимназия със специалност “Механизатор в растениевъдството”.

Когато е на 16, Глория пее на сватбата на свои роднини. Оркестърът забелязва таланта й и вижда в нея бъдещата си певица.

След успешни гастроли в Сърбия, Глория се завръща в родината, за да започне с изпълнения на Мадона, Марая Кери, Уитни Хюстън и др.

Решава да издаде албум с естрадни песни. Той носи името “Щастието е магия”, записва го при музиканта от Диана Експрес- Максим Горанов.

“Нека останем приятели” е първият хит на Глория. Песента е издадена в сборна касета на издателската фирма “Фолктон”. По това време се запознава с Мария и Митко Димитрови. Те харесват записа й и виждат потенциал в изпълнителката, въпреки първоначалната им реакция: “Хубаво е, ама кой ще ги слуша тия песни - за майката, за бащата, за децата.”. Глория е категорична, че няма да пее кючеци. Песните й са в стилистика, необичайна за попфолка до този момент, но рискът се оказва оправдан. Албумът излиза през 1994 г. и предизвиква истински бум, продава се в рекорден за времето си тираж. Ражда се звездата на Глория.

Скоро след това тя заживява с бъдещия баща на детето си - Илия Загоров. Той е и композитор на някои от големите хитове на Глория: “Носталгия”, “Стопроцентова жена”, “Сбогом, адиос”, “Не остарявай, мамо” и много други. Следват повече от десет силни години в кариерата на Глория. До 2003-2004 г. тя оглавява всички фолк класации, печели награди и записва дуети с други известни изпълнители като Азис, Тони Дачева и група Луна.

През последните десетина години Глория продължава да прави песни и концерти, но залага на качеството, а не на количеството. До момента тя има издадени 13 самостоятелни албума и десетки видеоклипове.

Личният живот на певицата винаги е бил обект на медиен интерес, макар тя ревниво да го пази от светлините на прожекторите. Слухове я свързват с редица известни и неизвестни мъже, сред които покойният бос на ВИС-2 Георги Илиев, на когото били посветени някои от най-големите й хитове. Едва преди няколко месеца обаче Глория публично се показа с мъжа до себе си, което беше правила само с бащата на дъщеря й Симона - Илия Загоров. Тя вече гордо споделя снимки с новия си любим - пловдивския бизнесмен Георги Джермански. Дали връзката им е сериозна и Глория ще се реши за първи път да облече бяла рокля, предстои да видим.

 

Десетки кавъри на нейни песни зад граница

За разлика много свои колежки в жанра, Глория винаги е залагала само на авторска музика, като в повечето си албуми, тя е автор на музиката и текстовете на песните. Над 30 са кавър версиите на нейни песни, реализирани в Сърбия, Македония, Румъния, Албания, Черна Гора и Гърция. Най-много варианти са направени на “Ледена кралица” и “Не сме безгрешни” (6 версии). С изключение на изпълнение на Миле Китич, на никой от останалите изпълнители не са били предоставяни права за това, сподели преди време Глория.

 

За нея

Всички се учехме от нея

Глория е първата, която се появи в попфолка. Аз пеех нейните песни и толкова я харесвах като певица. Тогава тя ни беше модел на поведение - с високите опашки, които слагаше, с голямата очни линия. Всички започнахме да се увличаме от нея и да приличаме на нея. Аз съм й била фен, преди да сме се познавали.

Попфолк певицата Ивана

 

Приличаме си по много неща

Винаги са ни сравнявали, може би щях да имам нещо против, ако тя не беше човек, от когото можеш да взимаш пример - тя е красива и успяла и понякога дори се чувствам поласкана, като ме сравняват с нея. Приличаме си по много неща. Старая се да взема от нея точността й и да не закъснявам, както понякога ми се случва.

Дъщерята на Глория - певицата Симона Загорова

 

Тя е еталон за качество и успех

Глория е еталон. Всички се сравняват с нея. За всички тя е върхов критерий за качество и успех. Годините съвместна работа доказаха още нашата взаимна коректност, точност и лоялност. Тя е нашето знаме, тя е нашата гордост.

Инж. Митко Димитров, собственик на музикална компания “Пайнер”

 

Има собствено мнение

Медиите се опитаха да ни сблъскат преди години, заради две подобни рокли. Казваше се, че едната е крала от другата и т. н. Напротив! За мен винаги е било радост да видя Глория. Когато тя беше звезда, аз още пътувах с майка ми с автобус до Димитровград и дори се вцепенявах, че пред мен стои Глория. Тя има собствено мнение за творчеството си, по-трудно приема нещо различно, но това е нейният избор.

Попфолк певицата Камелия

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети