Гл. инспектор Ангел Папалезов: Извършено е плащане на част от откраднатите картини в София за над 10 000 лв.

Извършено е плащане на част от откраднатите картини за над 10 000 лв. Това каза главен инспектор Ангел Папалезов - началник на сектор „Културно-исторически ценности“ към Главна дирекция „Национална полиция“ във връзка с кражбата на ценни картини в София.

„Картините, които са намерени и иззети от два от адресите, е ясно на кои художници са. Въздържаме се да казваме липсващата картина на кой художник е, за да си спестим трудности при издирвателния процес, тъй като текат много оперативни беседи и действия, които се извършват с търговци на произведения на изкуството в София“, заяви главен инспектор Папалезов и посочи, че ако тази информация се разпространи, ще се затрудни разследването.

Във връзка със задържаните лица на ул. „Златовръх“ и кв. „Хаджи Димитър“, Папалезов заяви: „Божидар Нейков и другото лице, което е установено в кв. „Хаджи Димитър“, са търговци на културни ценности от много години – поне от 15-20 години". "Те посредничат при покупко-продажби на всякакви произведения на изкуството и са били посредници при продажбата на тези картини. Към момента не може да се потвърди категорично, че има умисъл в техните действия и че те са знаели, че това са крадени картини. Но такъв им е бил предметът на дейност, трябвало е да имат предположения при такова съсредоточие на именити автори и на качество на картините от какъв произход биха били. Защото на такива места, от които са им предложени на тях, не излизат такива автори. Между търговците са извършени плащания на част от картините, като са платени над 10 000 лв. Предстояло е плащане на друга част от картините, тъй като е имало спор относно авторството им. Крадците са знаели много добре точно какво крадат“, каза още гл. инспектор Папалезов. Той обясни, че в една голяма част от кражбите на антиквариат в София кражбите се извършват точно по този начин.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България