Гл. комисар Николай Николов: Започна най-специфичната рискова част от операцията в Хитрино

Снимка: Архив

5 екипа от пожарникари и спасители продължават своите работи. Това каза гл. комисар Николай Николов на брифинг след заседание на Кризисния щаб в Хитрино.

„Те, заедно с още 9 човека газовици имат за задача максимално количество от този пропилен да бъде източено и откарано в Бургас. Утре сутринта ще започнем да изграждаме подготвителни площадки, за да може крановете, които ще бъдат тук тази нощ да се включат в спасителните операции“, каза Николов. По думите му това налага да бъдат и по строги мерките. „Започна на практика най-тежката, най-специфичната рискова част от нашата дейност“, уточни той. По думите му при 100% планиране винаги има нещо, което не може да се предвиди.

„При премахване на контактната мрежа се разклатиха стълбовете и на практика бяхме пред риск един от стоманените стълбовете заедно с носещата форма да попадне върху пълна цистерна и оттам до непредвидими последици“, обясни Николов, цитиран от "Фокус". „Това имам предвид, че нещата са рискови все още“, поясни той.

„Ситуацията е овладяна, но се наложи за час и половина – два да спрем преточването на това вещество“, добави гл. комисар.

По думите му газ и в момента изтича, но няма опасност от обгазяване, което да застраши човешки животи. „Може да образува облак, който евентуално да се възпламени и това е най-големият риск“, обясни гл. комисар Николов. Той подчерта, че има опасност за спасителните екипи. „Цялата дейност е точно такава - свързана с опасности. Затова аз твърдя винаги, че нашите хора са много добре подготвени. Непрекъснато повишават квалификацията си, за да бъдат подготвени за такива ситуации. Аз по няколко пъти на ден разговарям с тях и им казвам „Продължавайте да бъдете особено внимателни, не приемайте работата като рутинна, да ви заблуди, да подцените ситуацията, да направим грешка“, обясни Николов. „Знаят каква е опасността. Предупредили сме, че това е малко по-извънредна ситуация“, подчерта гл. комисар.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България