Гл. комисар Николай Николов за пожара в Пловдив: И моята първа мисъл беше за умисъл, но това са прибързани оценки

„И моята първа мисъл беше за умисъл, но това са прибързани оценки”, заяви пред БТВ шефът на пожарната гл. комисар Николай Николов. Работим активно с колегите от полицията, за се изясни дали пожарът в Тютюневите складове в Пловдив е умишлен или е причинен по непредпазливост.

Според него обаче пожарът по-скоро не е умишлен.

Няма пожарникар в България, който има опит с гасене на подобни складове – става дума за стара дървесина, която е на 150 години, каза още той.

„Разбирам пловдивчани, съжалявам. Нашите органи обаче не са доказали случаи, при които опожаряването се е използвало с тази цел”, коментира той твърденията, че складовете, които са паметник на културата, са запалени от някой с инвестиционен интерес на мястото на старите сгради да бъдат построени нови.

Има възможност за възстановяване на изгорелите складове, но е важно кой би поел това възстановяване финансово, потвърди Николов заключенията на експерти.

Пожарът в складовете е вторият по мащаби след онзи в „Ален мак” преди 30 години, посочи той.

„Доста лесно се коментира отстрани, но вътре е пещ с температура над 800 градуса, изключително тежка обстановка. Нямаме нито един пострадал пожарникар или гражданин. Пожарникарите направиха всичко, което беше възможно”, заяви той.

Гл. комисар Николов коментира пред БТВ и пожара в Сакар, Хасковско.

По думите му усилията на пожарникарите са дали резултат и от днес сутринта вече не се браним от пожара, а го атакуваме.

Има две работни са версии за избухването му – техническа неизправност или почистване на земеделски площи по механичен начин. Не става дума за горене на стърнища, а за механизирано почистване. Изискванията обаче не се спазват – почистването да се извършва в безопасния период, както и с една машина да работят по двама души.

От началото на годината има 20 хил. пожари, а само вчера са гасени 187 пожара.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България