Гл. комисар Николов: Към момента няма пряка опасност от горския пожар за населените места

600 души са на терен в Кресненското дефиле, заяви още той

206 са пожарите през изминалото денонощие, всички са успешно погасени.  Три са по-големите -  на територията на Сливен и Шумен бяха засегнати десетки дка гори, в Невестино, Кюстендилско изгоряха 7  необитаеми къщи, плевни. И днес 600 души пожарникари, военни, доброволци и най-вече горски служители ще работят на терен. През нощта имахме няколко много трудни ситуации, разясни обстановката от снощи досега директорът на ГДПБЗН главен комисар Николов.

пожари

Най тежко бе около разгорялото се огнище в  посока Влахи, наложи се полицията да организира евакуиране на хората, но за щастие, усилията ни бяха възнаградени и не се наложи населението да напусне селото, но готовността остава. Към момента няма пряка опасност за населените места. Усилията са насочени основно към 2 сектора – т.н крив тунел и Скалата, където ще трябва да се направи голяма полоса. Другият сектор е посока Влахи където допълнително включваме булдозера, за да може, с направената вече просека да удържим пожара. До момента  на работа на този пожар са направени 21 км просеки, на практика тона са нови горски пътища. Гората е в състояние, при което най-малката искра може да предизвика огромен пожар.  Нощес ситуацията беше такава, силният вятър доведе до разрастване на едно от вътрешните огнища в периметъра на пожара и доведе до тези спешни мерки, каза още комисар Николов.

Просеките, които правим са с цел да се ограничи с пълна сигурност пожара така че да не обхваща нови горски площи. Съществуващите горски пътища се разширяват до 20 м, за да не премине огънят. Не си позволяваме насрещни палене, за да спасим останалата зелена растителност в периметъра. В посока Мечкул, се полагат усилия да бъде спрян пожарът да не премине през билото, за да бъдат спасени местообитанията на лешоядите. Днес с усилията на 250 д., под указанията на пожарната  ще продължи там борбата в много тежък и стръмен релеф със скали и сипеи и силен наклон. Теренът е много труден, недостъпен, алпинисти огледаха мястото, но хеликоптерите помогнаха, поясни директорът на Югозападното предприятие Д. Дамянов.

пожари

Няма пряка заплаха за жителите на с. Влахи, но имаме готовност да реагираме оптимално бързо при промяна на обстановката. Нормална е обстановката и няма задимяване по главния път Е 79, трафикът е нормален, но следим непрекъснато ситуацията и сме предприели мерки за обезпечаване на трасето, заяви директорът на ОДМВР-Благоевград  ст.комисар Николай Хаджиев.

Продължава обезпечаването на действията на всички институции, които участват в овладяването на пожара. Изразявам благодарност към служителите, и особено към доброволците, които проявяват геройство при работата в този труден терен. Основен ангажимент остава животът и здравето на хората. Продължават усилията на прокуратурата и на полицията за установяване на причините за възникване на огъня, заяви областният управител Бисер Михайлов, съобщават от МВР.

Днес е изключително опасен ден, възможно е възникване на неконтролируеми пожари, с пряка опасност за живота. Не палете огън на открито по никакъв повод – категоричен призив отправи главен комисар Николов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България