Гневни пътници спряха влак, БДЖ ги сравни с терористи (обзор)

60 души от композицията София – Мездра блокираха релсите на гара Илиянци, машинистът спря на 2 метра от тях

Гневни пътници спряха експресния влак от София за Горна Оряховица на гара Илиянци в четвъртък вечерта. Хората били изнервени от близо половинчасовото закъснение, с което потеглил влакът им.

Поредно закъснение на жп транспорта едва не доведе до инцидент

Когато той влязъл в отклонение на гара Илиянци, те разбрали, че трябвало да чакат и тръгналия с близо час по-късно експрес. Тогава 50-60 от тях слезли на релсите и преградили коловоза. Машинистът на експреса успял да спре едва на 2 метра от тях. По повод създалото се напрежение „БДЖ - Пътнически превози“ вчера сравни протестиращите пътници с терористи.

„Решението им да спрат влак може да се приближи до терористичен акт. Да скочиш на релсите, трябва да бъде наказуемо, защото не знаеш дали не скача атентатор“, коментира на пресконференция Димитър Костадинов, управител на „БДЖ - Пътнически превози“. От ръководството на железницата обясниха, че причината за създалото се напрежение е закъснение с 20 минути на пътническия влак София - Мездра, „но това не е причина да се застава пред експресния вагон“.

„Критиката към нас започна по време на тежката зимна обстановка. Имаме 20 ударени мотриси в преспите, които са извън строя и в ремонт през последната седмица“, добави Костадинов. На въпрос защо от вчера са спрени още 8 влака, предимно в ранните часове, които хората използват, за да стигнат до работа, от БДЖ отговориха, че заради липсата на наличен подвижен състав трябва да ограничат определени влакове, за да обслужат други пътуващи мотриси.

8 мотриси извън линия

БДЖ спря осем влака от движение вчера. От компанията уточняват, че крайната мярка се налага заради наложителни ремонти на локомотиви, следствие от усложнената зимна обстановка през последните дни. Три от спрените влакове са по линията София-Перник, а два са между Горна Оряховица, Шумен и Плачковци. От "Гражданската инициатива за обществен и релсов транспорт" припомнят, че въпреки липсата на локомотиви, холдингът не спира да ги продава.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България