Говорителят на ЦИК Таня Цанева: Към момента няма по-сериозни жалби и сигнали

Снимка: Архив

Няма жалби и сигнали с по-сериозен характер. Това каза говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Таня Цанева по време на първия брифинг на специализирания орган в изборния ден.

„Към момента няма жалби и сигнали, които да имат по-сериозен характер по отношение на изборния процес. Най-вече става въпрос за публикации за личните страници във „Фейсбук“, обясни Цанева.

В отговор на въпрос каква е била активността за София, Цанева уточни, че 23-ти Избирателен район е 5.43%, а в 24-ти Избирателен район – 4.06% и 25-ти район – 5.06%. Колегата й Александър Андреев допълни, че в София – област избирателната активност е 7.56 %. На въпрос дали има жалби за купуване на гласове, Андреев уточни, че към момента не са постъпвали такива сигнали. „При всички случаи, дори и да постъпят те са от компетентността на прокуратурата, на органите на МВР, при което ЦИК ще ги препрати. Ние препоръчваме, когато има съмнение за извършени такива действия директно да бъдат изпращани на органите на МВР и на Прокуратурата, тъй като няма смисъл те да бъдат изпращани на РИК и ЦИК и ние да ги препредаваме, а директно на органите“, допълни Андреев.

Той уточни, че пред всяка една от секциите могат да бъдат намерени телефоните на дежурния прокурор и дежурния служител на МВР. Попитан дали има много желаещи за машинно гласуване, говорителят Андреев обясни, че към момента не може да се направи анализ на това дали машинното гласуване е предпочитано като способ за гласуване.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България