Годината на неспирната промяна

Какво се случи „за първи път“ през 2017 г. по света

Нека си спомним как точно започна 2017 г. През дъждовния януарски ден на трибуната на Капитолия присъстваха президентите Барак Обама, Буш-младши и Бил Клинтън със съпругата си Хилъри, бивша претендентка за президентския пост. „Всичко започва от днес... вече нищо няма да е същото... Вие сте част от историческо движение, което светът не е виждал досега... Защитавахме границите на чуждите държави, харчихме милиарди долари зад граница, а американската инфраструктура се разпадаше. Направихме чуждите държави богати..., затваряха се фабрики, бизнесът напускаше страната без да помисли за милионите американски работници... Богатството на нашата средна класа беше изтръгнато и разпределено по целия свят. Това обаче повече няма да се случва! Всяко решение за търговията, данъците, имиграцията и др. ще се взема в полза на американския гражданин... Заедно ще направим Америка силна отново!“ 19:00 ч. - Доналд Тръмп положи клетва - Америка вече няма да е същата. Много от американците, основно т.нар. „deep state“, вписали се в досегашното статукво държавни служители, техните европейски аналози, както и много европейски политици не му повярваха…, а годината показа, че трябваше! Въпреки усилията на медийния кооператив на Хилъри, ударите на неоконсерваторите от вътрешнопартийната му опозиция, от Демократическата партия, от бойкотиращите го служители в държавната администрация, Пентагона, Държавния департамент, ЦРУ, ФБР и всички онези, които го обвиняваха, че е нерешителен, обграден от проруски антураж, дал е път на техните хакери и дипломати да влияят на американски политици, разследванията за руска връзка срещу шефа на щаба му, Манафорд, съветника му Майкъл Флин, зет му Джаред Къшнър, Тръмп сформира свой екип.

В него се наблюдава една тенденция. Хората, които имат пряко отношение към формирането на външната политика на президента и вземането на решенията, са основно випускници на военната академия на САЩ - Уест Пойнт. Новият съветник по национална сигурност е генерал-лейт. Хърбърт Макмастър, секретар по отбраната - четиризвезден генерал Джеймс Матис, министър на вътрешната сигурност - ген.-лейтенант Джон Кели, началник на Агенцията за национална сигурност - адмирал Майкъл Роджърс, директор на ЦРУ - Майк Помпео, който също е випускник на Уест Пойнт, съветник тогава още Стив Бенън и директорът на националното разузнаване Дан Куотс, макар и не стигнали до генералски звания, също са служили като офицери от армията, а и нека не забравяме самият Доналд Тръмп, който също е завършил военната академия Уест Пойнт.

Както се казва - каквото ти е обкръжението, такива ще са ти и решенията. И промяната започна: Обвиняваният, че не смее да се противопостави на Путин и е готов да приеме условията му и да сключи сделка за Сирия президент, даде заповед и в нощта срещу 7 април крилатите ракети „Томахоук“ полетяха към Сирия. Нещо, което „ястребите“ Обама и тогавашният държавен секретар Хилъри Клинтън не посмяха да сторят. Последва разгромът на ИД в Ирак, щурмът на двете им столици, Мосул в Ирак и Ракка в Сирия. В другата част от програмната реч.

И докато генералитетът в кабинета му подготвяше новата доктрина срещу Северна Корея, 45-ият президент се отправи на първото си международно пътешествие, за което някои от посетените вече изобщо не искат и да си спомнят. Елитът на Саудитска Арабия прие Тръмп със смесени чувства. Старите шейхове играха танца със саби с доста гузен и унил вид, вече ясно осъзнали, че са заели грешната страна, когато открито подкрепяха Хилъри, даряваха милиони на фондация Клинтън за рожденния ден на Бил, канеха Хилъри да изнася щедро платени лекции в университета в Джеда и др. дарове. Опитът им да се откупят със сделки за оръжие от 410 млрд. щ. д., равен на две китайски армии (бюджетът на Китай е 203 млрд. щ. д.) се оказа неуспешен. Човекът взе парите и каза: Ще видим. Това, което видяха и ще гледат оттук нататък, са портретите на младия коронован принц наследник Мохамед бин Салман, който след като преживя поредния опит за атентат през август, обяви Всенароден Комитет за борба с корупцията (нещо като саудитското ЧК) и затвори водачите на 16 от най-богатите родове в хотел Риц, 200 в по-нисък клас хотели и над 2000 в обикновени затвори. Бързо беше привикан и министър-председателят на Ливан, Саад Харири (саудитски гражданин), който след разнопосочни информации, че подава оставка, остава в Риад, държан е незаконно, Франция му дава убежище, после Кипър се завърна в Бейрут. Междувременно аферата за изчезналите 100 млн. щ. д. в общата му фондация „Saudi Oger“ с шейх Абдул Азис бен Фадх приключи със смъртта на шейха, загинал по време на ареста.

Младият коронован принц създаде религиозен Институт за борба с изкривяванията в исляма, обяви че уахабизмът не трябва да е единствено правилната форма на ислям и погледна към Вашингтон. Оттам получи пълно одобрение и подкрепа. Тази страна вече няма да е същата. Доналд Тръмп посети и Ерусалим. Срещна се с израелския премиер Нетаняху и президента на Палестинската автономия Абас. Каквото и да са си говорили вече не е от значение, защото в последния месец на годината Доналд Тръмп натисна бутона „Start“ и на този процес, като призна Ерусалим за столица на Израел. Това действие взриви мюсюлманския свят, както и повечето държави от ООН, които гласуваха със 128 гласа резолюция, осъждаща признаването. Въпреки това пикът на протестите вече се преодолява и всички очакват новия план на Доналд Тръмп за решаване на Израело-палестинския конфликт, което също вещае големи промени. От светите земи Тръмп влетя на срещата на НАТО в Брюксел и буквално премести премиера на Черна гора Душко Маркович. Тази среща ще се запомни с мотото „За първи път“. За първи път в най-новата сграда на НАТО. За първи път продължи толкова кратко. За първи път американски президент не препотвърди ангажираността на САЩ по изпълнението на чл. 5. За първи път ясно каза, че всичко ще се измерва в пари и мускетарският девиз, че Единият плащаше за отбраната на всички, се предефинира във всички плащат наравно с Единия… поне 2% от БВП.

Канцлер на Германия за първи път заяви, че на САЩ не може вече да се разчита и трябва да се оправяме сами, а в Сицилия на срещата на Г-7 също за първи път групата се разедини, САЩ се отметнаха от споразумението за климата. Фразата „за първи път“ относно ЕС може да се продължи с още примери. Досега само мрънкащата за промяна Европа получи през 2017 г. всичко и на куп. Холандия проведе избори и макар че спря националиста Герт Вилдерс, който удвои резултата си и стана втори с 20 мандата, в парламента за първи път влезе етническата турска партия ДЕНК. Франция също спря Марин Лю Пен, но за първи път получи несистемен президент реформатор Емануел Макрон, който се зае да трансформира ЕС. Постави условие за ново европейско ядро, базирано около два принципа, обща валута с министър на финансите на ЕС и обща армия със сили за бързо реагиране, останалото да се миксира в някаква периферия на ЕС. За първи път стартира европейският отбранителен механизъм - Постоянно структурирано партньорство PESCO, основата на самостоятелната европейска отбрана.

България за първи път не потъна във вътрешен ступор дали ще „подкопае“ НАТО и се включи навреме. Жан Клод Юнкер предложи ЕС на няколко скорости, Макрон и Меркел предложиха реформа в банковия съюз и създаването на Европейски валутен фонд. Като стана дума за Меркел в Германия също за първи път получиха най-малко гласове от 1949 г., а първи път не могат да сформират правителство толкова време и техните евентуални партньори в лицето на Мартин Шулц за първи път предложиха създаването на Европейски съединени щати, а външният министър Габриел го подкрепи. ЕК закова срока за напускане на Великобритания на 29.03.2019 г. със или без сделка. ЕС няма да бъде същият. Русия за първи път постигна победа във война в Близкия изток и макар че отделни сблъсъци в Сирия ще има, опасността от насилствена смяна на властта в Дамаск и завладяване на западното крайбрежие, богато на газ е преодоляна заедно с унищожените около 60 000 джихадисти. Повече такава интербригадистка джихадистка армия там няма да има. Също за първи път Русия е търсена от всички страни в региона от Израел, предлагащия военни бази Египет, съюзниците им в Сирия, Турция и Иран, изпадналия в изолация Катар до пак за първи път посетилият Кремъл саудитски крал.

Турция проведе референдум и промени Конституцията си в президентска република, пак за първи път. Референдум проведе и Каталуня, Мадрид въведе извънредно положение за първи път след Франко, а водачът на бунта Пучдемон избра свободата… своята и избяга в Брюксел. Всичко това се случи само за една година и ако още някой смята,че светът ще остане същият… да наблюдава какво ще се случи през следващата. Годините на промени са най-тежки, според китайците, които тази година имаха XIX конгрес на Комунистическата партия, промениха устава си и също обявиха нова ера в социализма с краен срок 2035 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи