Големите газови маневри на Балканите

Москва и Западът търсят предимство в региона

Газовата война на Балканите е мълчалива, но тази борба за влияние между Русия и Запада тегне над бъдещето на този нестабилен район в Югоизточна Европа, твърдят експерти.

Москва трупа поражения в този район. Славянска и православна Черна гора съвсем наскоро се присъедини към НАТО. В Македония новата социалдемократическа власт изглежда привлечена и се отдалечава от проруските симпатии на предишното дясно управление.

Ако Европа има ясно предимство от гледна точка на инвестиции в местните икономики, то Русия разполага с един коз - енергийната карта.

За момента руското влияние е ограничено от липсата на инфраструктура: при липсата на газопровод руският газ не може да достигне до повечето от страните от зоната. И западните държави се надяват да изпреварят Москва, подкрепяйки конкурентни мрежи.

Трансадриатическият тръбопровод, подкрепян от ЕС, предвижда да доставя от 2020 г. азербайджански газ от Турция през Гърция, Албания, преминавайки през Адриатическо море до Италия. През май седем страни (Албания, Босна, България, Хърватия, Косово, Македония и Черна гора) сключиха с подкрепата на Американската агенция за международно развитие (USAID) договор, предвиждащ развитие на газопреносната мрежа, за да се намали зависимостта от Русия. Само Сърбия и Румъния не са сред подписалите договора.

(БТА, със съкращения)

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Коментари