Голф комплексът до Елин Пелин има нов собственик

Имотът е продаден на българска компания, собственост на бизнесмена Мирослав Печев

Голф и спа комплексът “Света София” до Елин Пелин има нов собственик. Това става ясно от документи в търговския регистър, вписани на 20 юни. Азиатските инвеститори са продали недвижимия имот на българска компания, собственост на бизнесмена Мирослав Печев, който е един от големите дистрибутори на кафе, чай и алкохол в България.

Комплексът получи прякора Българският Лас Вегас заради проекта за мащабното му развитие. Идеята на досегашните собственици от Хонконг беше на мястото да бъдат построени закрит аквапарк, хотели, казина, мол, концертна зала и редица други обекти. Планираната инвестиция беше над 1,5 млрд. лв. Но проектът засега е стигнал само до етап първоначални проучвания.

Стойността на сделката по продажба на комплекса “Света София” не е публична информация, но във финансовия отчет за 2017 г. на дружеството собственик нетекущите активи - земя, сгради, съоръжения, оборудване, са оценени на 16,7 млн. лв. Компанията “България дивелопмънт холдингс лимитид”, собственост на инвеститори от Хонконг, придоби голф комплекса в периода 2014-2015 г.

Имотът е с площ от над 880 дка и се намира между селата Равно поле и Мусачево. Там са разположени голф игрище, клубна сграда, спа комплекс, други постройки и тренировъчно игрище. Азиатските инвеститори са имали планове да изградят мащабен комплекс около голф игрището, като придобият още 1500 дка държавни и общински терени в съседство. През 2014 г. компанията-инвеститор получи сертификат за приоритетен инвестиционен проект, а през 2017 г. срокът на действието му беше удължен с две години - до август тази година.

“Света София” е един от седемте действащи голф комплекса в България. В близост до столицата има още два - в Ихтиман и Правец. Други три са разположени на Черноморието - между Балчик и Каварна. А седмият е до Разлог. Повечето бяха построени в периода 2007-2011 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти