Гольовците заклали Вальо насред Кюстендил (обзор)

Полицията издирва 19-годишния циганин Гучи от квартал “Изток”

Загиналият бил клиент в дискотеката

Пияни цигани от клана Гольовците предизвикаха кърваво меле в центъра на Кюстендил. При касапницата бе убит 35-годишния Валери Дъбов, петима души бяха ранени, а осем арестувани. За издиравне бе обявен 19-годишен ром, по прякор Гучи.

От полицията завяха, че избухналата свада не е била на етническа основа, а битова - заради големи количества алкохол. Въпреки това над 100 жители на Кюстендил се събраха на мирен протест с искане по-бързо да бъде заловен извършителят. Хората не скриха, че в града има напрежение заради безнаказаността на Гольовците, които живеят в квартал “Изток”, както и заради някои от институциите, които не си вършат работата.

Скандалът и боят започнал на разсъмване в дискотека “Иридиум” между две компании, едната от които била циганска. След намесата на охранители най-агресивните роми били изведени навън, а през това време Гольовците се обадили да повикат подкрепления.

Към 7,30 ч пристигнали 10-ина роми, въоръжени с ножове, мачете и бухалки и заедно със събратята си погнали другата компания по Ларгото на града. Сблъсъците продължили и в района на джамията “Ахмед бей” и в подходите към кооперативния пазар. Там прозвучали и изстрели от газов пистолет.

По неофициална информация близо до джамията станала и смъртоносната схватка, при която Гучи пробол с нож в сръцето Валери Дъбов и избягал. Младият мъж, наричан от всички Вальо, издъхнал на място в локва кръв. Чичото на Гучи - Ангел Игов - Гольовеца, бил откран в кюстендилската болница с черпено-мозъчна травма. Оттам той бил транспротиран до “Пирогов” с опасност за живота.

Бойните сцени, включително и на убийството били заснети от камери, чиито записи са иззети от полицията. Шефът на Областната дирекция на МВР ст. комисар Илиян Стамболийски обясни, че 19-годишния младеж от ромския квартал “Изток” има досие с три криминални прояви, две от които са за нанасяне на телесни повреди.

Загиналият Вальо няма полицейски регистрации. Той е родом от Разлог, но от години адресната му регистрация е в Кюстендил. Работи в местна дърводобивна фирма. Не е бил случаен минувач. Във фаталната вечер бил сред клиентите на дискотеката, които се скарали в Гольовците.

 

Кюстендилци на мирен протест: Не искаме такова бъдеще на децата ни

Часове след клането в центъра на Кюстендил, над 100 жители организираха мирен протест в социалните мрежи. Към 15 ч те се събраха на кръстовището при Градския плаж, а по-късно минаха в шествие по централни улици, без да блокират движението.

“Ние сме тук за съпричастност към семейството на убития мъж. Една трагедия, която силно се надяваме да не прерасне в етнически конфликт. Нашата цел не е такава, а . да покажем, че гражданското общество се интересува от това, което се случва и че имаме позиция. Ние не искаме такова бъдеще за нас и нашите деца”, заяви Елица Димитрова, една от организаторките на протеста.

“Ние сме тук, защото ни писна от такива инциденти, при които млади хора умират. Мои приятели са участвали в това сбиване и един от тях е в тежко състояние.Сега искаме да подкрепим , хората които ги е страх спокойно да ходят по улиците в нашия град”, каза бившият национален състезател по борба Александър Костадинов.

 

Евродепутатът Ангел Джамбазки от ВМРО: Първо трябва да се възстанови редът

Ние не настояваме да се приеме нашето предложение, а то да се обсъди широко в обществото, да се стигне до политическо съгласие и да се провежда дългосрочна стратегия за решаване на циганския въпрос, каза евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки.

Според него в краткосрочен план трябва да се възстанови редът. “Защото имаме гета, които са екстериториални – те не са българска територия и там вилнее законът на джунглата”, каза Джамбазки. По думите му в средносрочен план следва да се прекратят злоупотребите с ТЕЛК и източването на здравната и социалната система, а в дългосрочен - “въвеждането на образованието и възстановяването на трудовите навици на тези наши съграждани”.

“Ако не започне прилагането на национално приета стратегия за решаването на този въпрос, няма смисъл от участието на ВМРО в управление, което губи време на българските граждани, българския народ и на българската нация. ВМРО ще има и след участието в управлението. Ние нямаме проблем министерските постове, имаме проблем с циганската престъпност”, добави евродепутатът.

 

Криминално досие

Тарторът имал проститутки зад граница

Ромският клан - убийство, присъди във Франция и нападения

Скандалният цигански клан Гольовците от години са в центъра на почти всички престъпления в Кюстендил. Те станаха известни след убийство на пазач в черешов масив край кюстендилското село Шишковци през 2009 г. Три години по-късно Върховният касационен съд потвърди присъдите за деветима роми от фамилията и те бяха осъдени на общо 92 години затвора. Асен Иванов-Коняря получи най-тежката присъда - 19 години. Съдиите постановиха 18 години за брат му - Боян Иванов - Буле и за Георги Николов- Гърбушко. Останалите получиха по 16 г., 7 г. и четири години и половина затвор.

Тарторът на Гольовците е задържан много пъти у нас и във Франция. Славчо Игов има няколко присъди. След 1996 г. Гольовеца е арестуван във Франция, където е задържан от местната полиция с крупна сума долари, марки и франкове, вероятно от сводничество и търговия с крадени коли. Върнат е в България, но там е изпратен в кюстендилското психиатрично отделение с диагноза “тежко психично разстройство”. После заминава за Франция с фалшив паспорт, като се установява в Тулуза. Там създава верига от публични домове, разбити през 2001 г. През 2002 г. заедно с брат му Стоян бяха осъдени в Тулуза на 13 години затвор за сводничество. Славчо бе експулсиран през 2006 г. в България от Франция и бе транспортиран в Бобовдолския затвор, където трябваше да доизлежи присъдата за сводничество, наложена му от френския съд. През 2008 г. бе освободен от Бобовдолския затвор. Брат му Стоян пък бе разследван за убийство във Варна.

През март 2017 г. Гольовците отново вилняха в заведение в Кюстендил и намушкаха с нож охранител. Пазачът се размина само с лека рана в рамото. През октомври миналата година цигани от клана пребиха трима младежи пред дискотека в града.

 

Нямало етническо напрежение

Прокуратурата и МВР: Това е битов инцидент след много алкохол

“Това е битов инцидент, завършил с криминално престъпление - не може да се говори за етническо напрежение”, обяви окръжният прокурор на Кюстендил Камелия Стефанова.

“Причината за възникването на конфликта е употребата на алкохол от един от участниците в конфликта. Не говорим за напрежение между етносите. Случаят е битов, вследствие на голямо количество алкохол”, допълни обвинителката. Шефът на ОДМВР-Кюстендил Елиан Стамболийски също бе категоричен, че не може да се говори за етническо напрежение при клането. Криминалисти са иззели газов пистолет от мястото на престъплението, ще се направи експертиза дали е стреляно с него.

Според собственика на заведението, в което започнало сбиването, скандалът бил предизвикан от ромите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право