Голямото преселение на германците в Европа

Сириецът Абуд Свейд с трите си жени.

Заради потока от бежанци те на тълпи го удариха на бяг

Федералната статистическа служба на Германия (Destatis), с позоваване на Евростат, публикува прессъобщение със списък на страните, в които отскоро постоянно пребивават притежателите на немски паспорти. От този документ се вижда че, „Австрия е най-популярната страна за гражданите на Германия като страна с постоянно пребиваване: през 2018 г. около 187 000 немци живеят в Алпийската република. Броят им нараства: само в сравнение с 2017 г. увеличението е около 5 000 души (+ 3%). Промяната на мястото за постоянно пребиваване се улеснява от териториалната близост и липсата на езикова бариера”.

Великобритания е на второ място: „През 2018 г. около 156 000 немци постоянно пребивават в Обединеното кралство“. Ако Великобритания напусне ЕС, статутът на гражданите на ЕС, които са се установили там, също ще бъде преразгледан. Но засега страната не е загубила своята привлекателност, въпреки решението на референдума за Брекзит и в сравнение с 2017 г. броят на немците, живеещи в Обединеното кралство, се е увеличил с около 8 000 (+ 6%).“

“Испания е на трето място в класацията на страните, популярни за немските емигранти”, продължава Destatis. Но привлекателността на тази страна намалява от няколко години. През 2018 г. около 139 000 немци са живели в Испания, което е с около 2000 по-малко в сравнение с 2017 г. (- 2%). В същото време, ако възрастните немци се преселват в Испания, то немската младеж предпочита Австрия.

В другите страни от ЕС картината е следната: през 2018 г. 39 200 притежатели на немски паспорти са живели в Белгия, 24 800 в Дания, 36 800 в Холандия, 75 000 в Холандия, 90 777 във Франция, 21 300 в Чешката република и 29 000 в Швеция. Както беше отбелязано в съобщението, „няма данни за Малта и Кипър в Евростат“.

От европейските страни, които не са членки на ЕС, миналата година най-популярна сред германците беше Швейцария. 315 000 немци са се преселили тук, а ако броите и хората с двойно гражданство, то броят им е 450 000. Общо през 2018 г. около 900 000 немци са със статут на постоянно пребиваващи в други европейски страни.

Но това не означава, че всички тези 900 хиляди са напуснали своята родина миналата година. Този брой е натрупан през годините и непрекъснато се актуализира. Според Дестатис през 2016 г. например 281 000 немски граждани са сменили своята адресна регистрация с чуждестранна. През предходните години средно около 140 000 души годишно напускат страната.

При това, немците са едва на пето място по числеността на групите емигранти в страните от ЕС. Сред завинаги напуснали родината си, най-голям е броят на румънците. През 2018 г. около 3,4 милиона румънци са пребивавали в други страни на ЕС.

Не знам как гледат на тази голяма емиграция в Букурещ, но за Германия 900 000 отток на нейните граждани не е толкова критичен. Защото, изглежда, в страната се появил силен резерв (виж карето).

Ако сериозно анализираме прессъобщението на Destatis, като реализират правото си на свободно движение, гражданите на ЕС изразяват по този начин своето отношение към реда и условията на живот в собствените си страни.

Защо тогава от много проспериращи на пръв поглед европейски държави, техните жители се разпръскват в различни посоки? Да видим, какво показват данните от проучването на германския клон на британската международна интернет компания за пазарни проучвания, и анализ на данни YouGov. Като най-честа причина за емиграцията си анкетираните от Германия посочват „желанието да живеят в по-спокойна среда”. Това изглежда, много странно за страна с универсален и отдавна установен “ordnung”.

Изглежда обаче, че терминът “по-спокойна среда” е евфемизъм, предназначен да ретушира всички негативни ефекти от миграционната криза, която удари Германия през 2015–2016 г. И в светлината на това става ясно, защо стотици хиляди немци с обидени чувства желаят да „тръгнат по света, за да намерят това, което им липсва в тяхната родина”. За щастие, реализирането на това желание се улеснява с правото на свободно движение, предоставено на гражданите на ЕС.

 

Ще признаят ли полигамията?

Според таблоида Bild на 8 май 40-годишният сириец Абуд Свейд, живеещ със семейството си в един от малките градове на Северен Рейн-Вестфалия, по неговите думи “би бил щастлив да получи германско гражданство”. А семейството на Абуд е забележително и се състои от три съпруги и четиринадесет деца на възраст от 14 до една година! Нещо повече, засега са четиринадесет деца, защото втората му жена трябва да роди в близките дни. Така при благоприятен изход за Абуд, разгорещената дискусия за признаването в Германия на полигамията, която сега сериозно се преследва по законите на федералното правителство, общият брой на гражданите на тази страна може само с един подпис да се увеличи с 19 души. И ако примерът на Абуд бъде последван от другите негови единоверци, то тогава не бива да се тревожите за статистиката на гражданите на Федералната република, да не говорим за демографията на Германия.

(Превод за „Труд“ - Павел Павлов)

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Коментари