Голям триумф на Анев в Минск

Супер удар направи Красимир Анев на европейското първенство по биатлон в Минск. Българският ас спечели титлата на 20 километра. Само веднъж самоковецът сбърка в стрелбата и това му помогна да изпревари традиционно непобедимите в подобни дисциплини норвежци – в случая Тарей Бьо и Ендре Стрьомсхайм.

Националът ни, който стартира с №37, показа най-точен мерник от всички 101 участници в състезанието. Бьо, олимпийски шампион от Ванкувър 2010 и сребърен от Пьонгчанг 2018, изостана с 3,7 секунди. А Стрьомсхайм - на 11,1 сек. Досега в тази дисциплина на европейско първенство най-добро наше класиране имаше Владимир Илиев - бронз.

Другите българи в състезанието завършиха след 20 място. Илиев финишира 23-и с 6 грешки. Антон Синапов остана 51-и също с 6 пропуска, а Димитър Герджиков не завърши. За първи път мнозина от звездите в биатлона решиха да участват и на европейско първенство, което по традиция пренебрегват.

Звездата на Анев изгря на европейското за юноши през 2007 година в Банско, когато за първи път триумфира със злато. Най-доброто му класиране беше четвърта позиция в масовия старт на 15 км в Оберхоф (Германия) за Световната купа през сезон 2015 г. Върхово до момента постижение на българин в историята на „кервана“. Анев е участвал на 3 олимпиади, в които записа две 25-и места – във Ванкувър и Пьонгчанг.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт