Горанов: Болниците ще получават 85% от средномесечната заработка в периода на кризата

Новият модел е съгласуван с Българския лекарски съюз, каза финансовият министър

Нов механизъм за финансиране на болниците в периода на кризата с COVID-19 предлагат управляващите. „За този период финансирането се сведе до 85% от средномесечната заработка на тези лечебни заведения и на договорните партньори въобще, и от извънболничната помощ, и от денталната", обясни в парламента финансовият министър Владислав Горанов, където участва в дебатите по актуализацията на държавния бюджет..

Той посочи, че безспорно ограниченията, които се наложиха заради пандемията от короновирус, може да доведат до значително по-малка заработка през този период. "Тази заработка няма да бъде отчетена при финансирането на лечебните заведения в периода на кризата", заяви Горанов.

"Защо 85%? Защо не 100%? Направена е преценка, че лимитирането в дейността би следвало да доведе до някакъв елемент на спестяване от клиничните пътеки, заради обстоятелството, че всъщност не е извършвана реална медицинска дейност в тези лечебни заведения”, обясни министърът на финансите.

Горанов бе категоричен, че новият модел е съгласуван с Българския лекарски съюз (БЛС) и предстои да бъде въведен след преподписване на Националния рамков договор (НРД). В момента темата се обсъжда и на заседание на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

Според правителството по този начин ще се гарантира функционирането на лечебните заведения и временно ще се дерогира принципът, на който обичайно в нормално положение функционират договорните партньори на НЗОК.

В пленарната зала продължават дебатите по актуализацията на бюджета. Най-важните параметри - очаква се ръст на дефицита до три милиарда и 500 милиона лева, капитализация на банката за развитие и увеличаване на лимита на годишния нов държавен дълг до десет милиарда лева.

Вчера стана ясно, че мярката 60 към 40 ще обхване не само основното възнаграждение, но и осигурителната тежест, която поемат работодателите.

Предстои тя да бъде обсъдена и потвърдена и на второ четене в пленарната зала.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България