Горанов: Държавата няма да участва в сделката за ЧЕЗ

Българската държава няма намерение, по какъвто и да било начин да участва в придобиването, частично или изцяло, в стартиралата и неприключила сделка за собствеността на активите на ЧЕЗ в България.

Това обяви министърът на финансите Владислав Горанов по време на заседание на Временна комисия за установяване на всички факти и обстоятелства във връзка с приватизацията и планираната продажба на дружествата на ЧЕЗ Груп в България в Народното събрание.

Позицията, която представям е на министъра на финансите, съгласувана с министър-председателя, обясни Горанов. В последните седмици с премиера Бойко Борисов сме се обединили, че участие на държавата е нецелесъобразно, не бихме участвали в такава сделка. Имаме достатъчно механизми от гледна точка на законодателното равнище, затова не е необходимо българската държава да придобива и притежава активи на дружеството по тази сделка, смята финансовият министър.

Дали сделката ще се реализира или не, е извън регулаторните функции на държавата. Нямаме намерение като изпълнителна власт да се намесваме в частно-правни отношения, каза още Горанов.

„Не мога да коментирам детайли по сделката за ЧЕЗ, защото изявленията ми биха могли да окажат влияние на арбитражното дело, водено от ЧЕЗ срещу България", е написал в писмо премиерът Бойко Борисов, изпращайки вместо него Владислав Горанов, обясни председателят на комисията Жельо Бойчев.

Депутатът от БСП е изпратил писма до службите да бъде разширена информацията относно участниците и финансирането на сделката, включително и по линията на партньорските служби. Той е изпратил писмо и до чешката страна за това какви са били изискванията към купувачите на ЧЕЗ.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика