Горанов: Неприемливо е да има допълнителни пари за служителите, виновни за срива на Търговския регистър

Неприемливо е да има допълнителни възнаграждения на служители, които носят отговорност за техническия проблем в Търговския регистър. Това каза министърът на финансите Владислав Горанов пред журналисти във връзка с раздадени бонуси на служители в Агенцията по вписванията, осветени от в. "Сега".

По думите му обаче не бива да се дамгосват експертите и служителите от Агенцията по вписванията. „Не съм запознат какво са си раздали в едно звено, второстепенен разпоредител към министъра на правосъдието. Коментарът би могъл да изглежда така - след 2012 г. системата на заплащане на бюджетната сфера беше променена така, че държавните служители могат да получават допълнителни възнаграждения в размер на общо една заплата. Като те се формират от 75% фиксирана част и 25% гъвкава част. Предполагам, че ръководството на Агенцията на база на оценка за неизпълнението на отделните служители е определило подобни допълнителни възнаграждения. На мнение съм, че служителите, които добросъвестно са изпълнявали дейностите си в Агенцията и които не носят пряка отговорност и вина за техническия проблем, възникнал в Агенцията, биха могли да получат подобно допълнително възнаграждение“, допълни още Горанов. По думите му този механизъм е регулярен през последните 6 години.

Ако не се бойкотира работата на парламента, по-другата седмица Бюджет 2019 влиза в зала на второ четене, каза Владислав Горанов във връзка с Бюджет 2019 г. Той уточни, че с председателя на Бюджетна комисия и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова са правили план и според него би следвало през следващата седмица, след като изтече срокът за предложения между първо и второ гласуване, да се проведе заседание на Комисията по бюджет и финанси, на което да бъде разгледан бюджетът с постъпилите предложения.

„И по-следващата седмица да имаме дебат в пленарна зала“, заяви още Горанов. Той обясни, че графикът ще бъде изпълнен, ако не бъде нарушен от неработене на Народното събрание. „Виждате позицията на част от партиите в него – предпочитат да бойкотират работата на Събранието“, допълни още финансовият министър. Във връзка с партийните субсидии в Бюджет 2019 г., Горанов заяви: „На мен не ми е известно да има променен Закон за политическите партии. Аз съм на мнение, че партиите трябва да имат легален източник на финансиране, защото в противен случай ще попаднат в зависимост от хора, които имат възможност да използват политическите партии за свои цели“.

На въпрос как ще коментира изявление на депутат от Германия, че няма да подкрепи България за еврозоната заради корупция, Горанов заяви: „Страната ни се готви да влезе в еврозоната. Естествено, всеки може да има своя позиция, ако това е официалната позиция на Република Германия – нека да я кажат. Иначе подобен тип решения не се взимат в Бундестага“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България