Горанов отговори на Радев: Не приемам атаки срещу държавната администрация

Финансовият министър Владислав Горанов и зам.-министърът на външните работи Георг Георгиев

Служителка с дълъг стаж и брат политик от БСП подписала договорите за охрана с фирмата, свързана с Митьо Очите

Не приемам атаки срещу държавната администрация и особено срещу експертите от финансовото министерство и Агенция "Митници", каза на извънреден брифинг във Варна финансовият министър Владислав Горанов.

Повод за изявлението му бяха думите на президента Румен Радев, който сутринта се закани, че при нов служебен кабинет ще разчисти всички чиновници заради случая с обществената поръчка в Бургас, с която е свързан Димитър Желязков - Митьо Очите. Радев уточни, че чиновници, назначени от ГЕРБ, са подписали договорите с въпросната фирма.

Става дума за охрана с технически способ на две почивни станции и митническо бюро в Ямбол за 2520 лв. за 2 г., а служителката от Агенция "Митници", която е разписала договорите, е с над 20 г. стаж, сестра е на висш политик от БСП и е професионалист, който служи на цялото общество, поясни Горанов, учуден от острата реакция на държавния глава по случая.

"Ако президентът е решил да води политическа война с партия ГЕРБ, това е негово право, но не съм съгласен да бъдат атакувани експерти, които през целия преход са гарантирали финасовата стабилност на държавата", посочи Горанов.

"Ако това е голямата обществено-политическа тема, аз съм склонен като министър на финансите да поема определена политическа отговорност", допълни той. И призова: "Нека президентът каже кой пази Желязков", като добави, че настоящата изпълнителна власт е задържала Митьо Очите с помощта на турските служби, като тогава е възникнал и скандалът около партийната структура на БСП в Бургас.

"Ние сме първото правителство, което задели ресурс от милиарди левове за модернизацията на армията. За жалост в края на миналата година компанията, която щеше да строи кораби за флота, се отказа в последния момент и това доведе до забавяне на проекта", отхвърли друг упрек на държавния глава Горанов. Той припомни, че миналата година е приключила с 6 млрд. лв. повече в сравнение с 2014 г. Тази година се очакват 2 млрд. лв. повече от 2017 г., което сочи, че в администрацията работят професионалисти с воля да се преборят със сивата икономика и контрабандата, заключи Горанов.

"Надскачането кой е по-българин нагнетява напрежение"

Надскачането кой е по-българин е излишно и нагнетява напрежение, заяви министър Владислав Горанов по повод критиките на президента Радев, че правителството не е реагирало адекватно на изявлението на македонския премиер Зоран Заев, че Илинденско-Преображенското въстание е македонско. Заев после се извини във фейсбук.

Според Горанов той е изразил съжаление и е коментирал изключително големия принос на България за проевропейското развитие на страната му и за стабилността на Балканите.

Политиката на България спрямо Македония едновременно пази националното ни достойнство, интересите ни и е в помощ на страна, с която имаме договор за добросъседство. Когато възникне някакъв проблем или недоразумение между държавите, не трябва първата стъпка да е агресивният подход и навлизането в риторика, която после може да доведе до много злощастни последици, допълни зам.-министърът на външните работи Георг Георгиев.

Той бе категоричен, че сключеният между България и Македония договор съвсем ясно регламентира отношенията на партньорство и сътрудничество между двете страни, които нашето правителство изпълнява.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика