Горанов: Правим анализ дали ще има великденски добавки към пенсиите

Все още няма конкретно решение за великденски добавки към пенсиите. Това стана ясно от думите на финансовия министър Владислав Горанов пред журналисти в парламента. "Необходимо време за анализ на текущото състояние на бюджета", каза Горанов.

Във връзка с думите на социалния министър Бисер Петков, че ако има такива добавки, те ще се около 40 лв. Горанов заяви, че това не е работа на министър Петков. „Той по-скоро е цитирал какво е било предишния път, когато са раздавани“, поясни финансовият министър.

„Трябва още малко време-въпрос на дни, за да преценим дали можем в рамките на гласувания закон за бюджет да се отпуснат подобни добавки“, допълни той.

Във връзка с несъбраните от НАП на средства от ДДС Владислав Горанов увери, че битката със злоупотребите е ежедневна, а изобретателността на тези, които искат да нарушат закона, е безгранична.

„Странно, че на фона на един отговор на НАП до едно юридическо лице с нестопанска цел се повдигна този дебат. Ние в министерството го водим отдавна и сме предприели доста законови промени, свързани с намаляване на възможността нелоялни и некоректни търговци да избягват плащането на ДДС, прехвърляйки собствеността на малоимотни граждани, премахвайки възможността на държавата да си събере приходите“, каза Горанов.

„Първите промени в третото правителство на Борисов в Данъчния процесуален кодекс и Закона за ДДС бяха именно в този смисъл. Сега имаме значително разширяване на солидарната отговорност на търговци, управители. Имаме ангажимент преди вписване да се извършва проверка от страна на НАП. Работим упорито в тази посока. Ако видите резултатите по години, в последните години този проблем изключително намалява, въпреки че далеч не е изчерпан“, посочи Горанов и отчете, че проблемът е актуален за цяла Европа.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Вашите пари