Горанов: Свидетели сме на най-сериозната досега хакерска атака у нас

Снимка: Денислав Стойчев

Свидетели сме на най-сериозната досега хакерска атака у нас, каза министърът на финансите Владислав Гранов в парламента, относно хакерската атака срещу НАП. Той отново съобщи, че са засегнати около 3% от базата данни на агенцията по приходите.

Министърът обясни, чв атаката се дължи на слабост в системата за възстановяване на ДДС от чужбина.

"Ситуацията е неприятна. Във връзка сме с Европейската комисия и Европейската служба за кибератаки. Ще извършим одит на всички системи на НАП", каза още той.

По думите на Горанов атаката е извършена дистанционно и няма данни човек от НАП да е участвал в нея.

Той каза още, че няма загубена информация в НАП. "Информацията, която е опубличена представлява освен лични данни и данъчноосигурителна информация с отделни фрагменти и периоди. Искам отново да обърна внимание, че инвестициите в информационните системи в НАП са немалки. През цялото време, не само от както съм министър, основната идея на развитието на тези информационни системи е била да се намери баланса на защитата на информацията и това всеки български гражданин да може да се възползва от услугите на приходната администрация“, посочи още Горанов. Той изрази съжаление, че подобни пробиви могат да бъдат произведени в доста по-богати и по-информационни държави. „Това не е оправдание, а констатация“, посочи Горанов. Министърът обясни, че при премиера са обсъдени мерки за справяне с този проблем. Искам да ви уверя, че капацитета на НАП да продължава да изпълнява функциите си, не е засегнат от тази злонамерена кражба на информация“, каза още министърът.

Горанов се извини на уязвените от хакерската атака срещу НАП български граждани и ги увери, че информацията им продължава да бъде защитена.

В парламента, за да говори по случая, се яви и министърът на вътрешните работи Младен Маринов, който каза: "В хакнатите файлове от НАП се съдържат данни за стотици хиляди български граждани, техните имена, ЕГН и имена на български фирми с техните ЕИК. Сигналът е получеб на 15 юли 2019 и е за нерегламентиран достъп до компютърна информационна система НАП. В хода на извършените компютърно-разузнавателни и оперативно-издирвателни мероприятия бе установено следното: на 15 юли 2019 г. в 10.13 ч. неизвестно лице от електронна поща с кутия е изпратил мейл до четири електронни медии. Съобщението е с препратка към сайта за споделяне на съдържание, където е наличен за сваляне архив с големина 1,84 гигабайта. Предоставена е и парола за достъп до данните в архива“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България