Горанов срещу БСП: Преизчислението на пенсиите не е от компетенциите на депутатите

Преизчисляване на пенсиите не е в правомощията на депутатите, тъй като предвижда актуализация на бюджета, а това се прави от Министерски съвет. Това заяви пред журналисти народният представител от ГЕРБ Владислав Горанов във връзка с предложението на „БСП за България“ за преизчисляване на всички пенсии на база средноосигурителния доход от 2013 г.

„Това предвижда промяна на взаимоотношенията между държавния бюджет и бюджета на държавното обществено осигуряване. По една или друга причина конституционният законодател е запазил възможността актуализация на бюджета да се прави само от Министерски съвет“, напомни Горанов. Все пак, от ГЕРБ ще анализират внимателно предложението на БСП.

Според Горанов обаче, преразглеждането на пенсионния модел има и много висока фискална цена и не е сигурно, че тази цена може да бъде платена. „Неслучайно през цялата предизборна кампания на ГЕРБ се въздържахме от подобни параметрични ангажименти, тъй като за нас всички доходи трябва да растат съобразно възможностите на икономиката, а не с политически декрети. Затова и ще се въздържим да подкрепим едно подобно предложение“, каза Владислав Горанов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България