Горбачов: Русия и САЩ трябва незабавно да възстановят диалога за стратегическата стабилност

Бившият съветски лидер Михаил Горбачов предупреди, че диалогът между Русия и САЩ за стратегическа стабилност трябва да бъде подновен незабавно, тъй като политиката на ядрено възпиране представлява постоянна заплаха за мира. Съответната си позиция той изрази в статия за американското издание The Wall Street Journal, предава TACC.

Бившият президент на СССР изрази солидарност с мнението на Джордж Шулц, държавен секретар на САЩ в периода 1982-1989 г., с Уилям Пери, който е бил министър на отбраната на САЩ през 1994-1997 г., и сенатора от щата Джорджия Сам Нан. В статия в същия вестник от 11 април те подчертаха необходимостта от възможно най-скорошно възобновяване на диалога между САЩ и Русия по въпросите на стратегическата стабилност.

"Съгласен съм с тях за спешната необходимост от [подновяване] на стратегическото взаимодействие между САЩ и Русия. Аз също съм убеден, че ядреното възпиране, вместо да защитава мира, го поставя под постоянна заплаха", подчерта Горбачов.

Той припомни, че някога не е успял да убеди в това британския премиер Маргарет Тачър, която е била убедена, че ядрените оръжия са възпрепятствали избухването на Трета световна война. "Днес чуваме същите аргументи в САЩ и Русия", предупреди Горбачов.

"Ядрените оръжия приличат на пистолет, висящ на стена в пиеса, написана и поставена от непознат човек. Ние не знаем намеренията на режисьора. Ядрените оръжия може да се задействат поради технически проблем, човешка грешка или компютърна неизправност", алармира бившият лидер на СССР.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия