Гореща вълна обхваща Европа, температурите скачат над 40 градуса

Гореща вълна в Европа - над 40 градуса се очакват във Франция до края на седмицата, предаде БТВ.

Вълната от Африка засяга и Испания, Белгия и Швейцария.Температурата в Париж е близо 40 градуса. Но най-тежкият епизод предстои през следващите 3 дни. Очаква се на места температурата да достигне абсолютен рекорд, измерван някога в страната - 45 градуса.

В Париж огромният проблем ще е влагата, заради която температурата на моменти ще се усеща като над 48 градуса. Франция се готви за 4 денонощия на рекордни жеги. Парижани търсят прохлада в градските фонтани.

Властите в Париж създадоха "прохладни стаи" в общински сгради и допълнителни чешми по улиците. Басейните остават отворени за нощно къпане. В Италия борят жегите със сладолед около хилядите фонтани.

Градските чешми са най-посещаваното място и в Брюксел. Белгийските власти издадоха препоръки за опасно горещо време. В Германия също се борят с необичайна жега. Температурите на места достигнаха 38 градуса. Германските власти предупреждават за опасност от пожари.

Коренно различна е ситуацията на Балканите. Близо 50 селища в Румъния са засегнати от проливните дъждове, има сериозни материални щети от стихията. В Сърбия все още се справят с последствията от бурята, която в неделя засегна района на Белград.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа