Горещо и по-сухо през август

Относително по-топло ще бъде над западните райони, валежите ще бъдат по-малко от обичайното, като най-рядко ще вали над крайните югозападни части

И тази година август ще бъде с температури над нормата, като очакванията са превишението над установените норми при средномесечната температура да бъде между 1,5 и 2,5 градуса.

След променливия край на юли, август ще започне със стабилно слънчево време. Малко облаци ще има следобед над планините и на места в Източна България. Ще духа слаб до умерен, в източните райони временно засилен вятър от изток-североизток.

Вълнението по нашето крайбрежие ще се усилва, бъдете внимателни.

Максималните температури ще варират от 27-30 градуса на изток до 35-37 в ниските части на Югозападна и Северозападна България.

В четвъртък вятърът ще отслабва. Ще има временни заоблачавания, но без валежи. Ще се затопли и на изток и в повечето равнини и низини след пладне ще бъде горещо.

Горещо ще бъде и от петък до неделя, като очакваните най-високи температури са до 37-38 градуса. На фона на слънчево време по-съществени заоблачавания с условия за кратки валежи и гръмотевици ще има в събота и неделя над Източна България и планините. След слабо и кратко понижение на температурите около 7-ми август от 8-ми до 10-ти ще бъде отново предимно слънчево и горещо.

В началото на второто десетдневие ще бъде малко по-динамично. Температурите ще се понижат с 5- 6 градуса, ще има и превалявания на повече места и по-интензивни над Северна България. В средата на десетдневието ще имаме нов сух, слънчев и горещ период, който с кратко прекъсване около 15-ти ще продължи до към 20-ти август.

В началото на третото десетдневие ще има условия за по-масови превалявания и по-съществено понижение на температурите, след което отново ще настъпи слънчево и по-топло време.

 

Топло море и хладни нощи

Захлажданията са по-изразени в края на месеца

През август нахлуванията на влажен и хладен океански въздух са по-редки от тези през юли. Захлажданията са по-изразени в края на месеца, когато и температурите се понижават по-чувствително. Макар и рядко нощните температурите се понижават до 5-8 градуса. Слънцето е жарко, но прохладата на морския бриз прави горещините поносими, а температурата рядко превишава 33,35 градуса. Преваляванията и захлажданията са за кратко и внасят разнообразие в слънчевия характер на времето. Температурата на морската вода също достига своя максимум през този месец.

 

Народна метеорология

Дъждът предрича пълни бъчви

Според народните поверия, предавани по нашите земи сух август предрича сухи бъчви, дъждовен август – пълни бъчви.

По дните от 1 до 12 се съди за времето през отделните месеци. Ако на първи, втори и трети август е горещо, то януари, февруари и март ще е студено и обратното.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Времето