Горивата излизат на светло

Няма аргументи за поредното отлагане на наредбата

Когато всички бензиностанции бъдат регистрирани по новия закон за горива, със сигурност 15-20% от сивия сектор на горива ще изчезне. С тези думи Живодар Терзиев, председател на Българската петролна и газова асоциация (БПГА), коментира ситуацията в сектора по време на дискусия в София за проблемите на нефтените и газовите пазари.

“Нафта на цена 1,60 лв. литъра с платени данъци не може да има”, заяви Терзиев. Той обясни, че в сивия сектор нафтата върви по 1,60 лв., защото търговците по веригата са спестили плащането на акциз и ДДС. По думите му от асоциацията не са чули аргументи за поредното отлагане на наредбата към Закона за горивата с още три месеца, което беше направено от парламента преди дни.

Попитан какво мисли за готовността за протест на малките търговци на горива срещу закона, Терзиев отговори, че асоциацията държи на закона, но не иска да влязат в риториката на улицата. Той се надява това да бъде последното отлагане на закона и на 28 януари, когато изтече и новият тримесечен срок за регистрация, да се сложи край на лошите практики.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес