Горнооряховски ученици дискутираха със над 500 свои връстници от 22 държави в Европейския парламент

24 ученици от X и XI клас от СУ „Георги Измирлиев” гр. Горна Оряховица взеха участие в европейския младежки проект „Евроскола” в Страсбург, Франция.

Посещението на Европейския парламент в Страсбург е награда, която е извоювана след отлично представяне на регионално състезание през месец ноември на отбора в състав Севдалина Генова и Мартина Милева от XI „а” клас, Илиян Михайлов – XI б клас, Серкан Иляз и Мариян Петков – X „а” клас.

Провеждането на това събитие включи участие на 22 държави-членки на Европейския съюз. Нашите ученици работиха заедно с над 500 техни връстници от други европейски държави. Младежите заеха местата на европейските депутати в пленарната зала на Европейския парламент, участваха в дискусии и обмяна на мнения относно приоритети по предварително подготвени теми. Ръководители на групата по време на пътуването и заслуга за отличната подготовка на учениците бяха Полина Йорданова, учител по английски език и Виолета Кожухарова, учител по английски и испански език.

Програмата „Евроскола” има за цел да насърчава младите европейци да опознаят Европейския парламент чрез симулирани заседания, на които те обсъждат и гласуват по различни въпроси за Европейския съюз. Ученици от училища във всички страни-членки на ЕС прекарват един ден в парламента, където участват активно и стават част от многоезичните работни групи. По този начин се подкрепя европейското гражданско образование и взаимното уважение към културните и езикови различия между държавите-членки.

Парламентарният ден започна с кратка презентация на всяко от училищата-участници в проекта. В изключително добре подбраното си слово на английски език, нашият говорител Илиян Михайлов акцентира на българското културно-историческо наследство, което е от значение за целия свят.

Учениците обогатиха своите знания за Европа, тъй като имаха възможността по време на пътуването да преминат през няколко европейски държави и да посетят градове, известни със своя принос за европейската история и култура - Венеция, Цюрих, Страсбург, Мюнхен, Будапеща.

Общуването с връстници от други държави помогна на нашите млади възпитани европейци да се убедят в собствените си възможности, да оценят отличните си езикови знания и умения. „Езикът е богатство и врата към света”.

„Тази програма е една невероятна възможност за нас младите да бъдем чути и да се почувстваме като водеща сила в обществото. Нашите идеи бяха приети много сериозно и определено разбрахме колко голяма всъщност е отговорността, която носим за бъдещето. Работата в екип с всички останали представители на държавите-членки беше много вдъхновяваща и успяхме да предложим реални решения на актуални въпроси. Обсъждахме важни теми като околна среда, възобновяеми енергийни източници, младежка заетост, бъдещето на Европейския съюз, миграция и интеграция, развитие и сигурност и права на човека. Споделяхме знанията си и се учихме един от друг. Пожелаваме на всеки млад европеец възможността да преживее същото”, споделиха учениците, участвали в тази програма.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България