Горнооряховчани извиха хоро в Европейската нощ на музеите

Десетки горнооряховчани се включиха в инициативата на Историческия музей „Хорото и хората”, в рамките на Европейската нощ на музеите. Партньори на музея в 13-то издание на проявата бяха НЧ „Братя Грънчарови – 2002” и Художествена галерия „Недялко Каранешев“.

Идеята на организаторите бе да представят историята и разновидностите на най-емблематичния български танц хоро и връзката му с народа. Почитатели на българския фолклор изпълниха площадното пространство пред Музея, за да станат преки участници в нощното забавление, посветено на българското хоро. „Танцът в кръг, от който произлиза, е наследство още от обредните земеделски танци на траките.

Кръговостта на българското хоро не е само ритуална, но и свещена. За предците ни ограденото в кръг пространство е своето, защитеното, благодатното и чудотворното. Кръгло е животворното слънце, кръгъл е всеки обреден хляб, кръгла е софрата, на която сядат хората заедно всеки ден, в кръг е и хорото им, на което душите и телата пулсират в едно, събират и излъчват една единна и неописуема енергия”, разказаха организаторите.

В двора на Историческия музей бе подредена изложба от рисунки на учениците от ОУ „Иван Вазов”, чрез която децата показваха своят поглед към танца. Показан бе и специално подготвеният от музейните специалисти научно-популярен филм „Хорото и Хората”. Гостите бяха посрещани от организаторите от Музея и Галерията, които бяха облечени в български костюми от различни фолклорни области. Те разказваха на посетителите за различните етнографски области на България - всяка от тях със своите носии, ритъм и динамика на хората, повлияни от историята, бита и обичаите на хората от този край. Помощници в своеборазното пътуване във времето и пространството бяха танцьорите от НЧ „Братя Грънчарови – 2002” и оркестрите „Оникс” и „Хипократ”.

Всеки, който желаеше, имаше възможността да опита да тропне хубаво българско хоро или просто да погледа и да се наслади на майсторството на играчите. За гостите на Европейската нощ на музеите, бяха отворени за посещения бяха и залите на Историческия музей и постоянната музейна сбирка, посветена на горнооряховския суджук.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България