Горските в Търново наложили глоби за 39 000 лв за година

Седем преписки по случаи на незаконна сеч във Великотърновско и Габровско през миналата година са заведени в прокуратурата. Това съобщи директорът на Регионалната дирекция по горите в старата столица инж. Николай Николов.

Част от по-фрапантните случаи са за сеч на над 300 куб.м. немаркирана дървесина в района на Дряново, над 320 куб. м. край еленското село Майско и за около 150 куб. м. край Габрово. В Дряново и в Габрово са бракониерствали местни фирми, а в еленския Балкан- фирма за дърводобив от Карнобат.

Общото количество на добитата дървесина през 2016 г. е било 394 200 куб. метра на територията на двете области, което в сравнение с предходната година е с около 100 000 куб. метра по-малко. Причината за по-малкия дърводобив е, че с около 90 000 куб. м. е паднал добивът на дърва в недържавните гори. Това пък се дължи на суровите ограничения, които влязоха след промени в Наредбата за сечите.

"За ползване на всички видове сечи, максималните количества са 30% от площта, а освен това възстановителните периоди се увеличиха от 10 години на 15-20 години. Контролът е много завишен, като за всеки един имот се подава горскостопанска програма, която се разглежда от дирекцията по горите", информира инж.Николов.

Актовете, издадени за миналата година, възлизат на 973 или близо с 200 акта повече спрямо предходната година. Най-голям дял от тях са за нарушения на Закона за горите - 791. От тези актове до края на март са издадени 367 наказателни постановления, като наложените глоби са за 39 000 лева, за имуществени санкции - 3200 лева и за други обезщетения - около 2000 лева.

Около 27% е събираемостта на влезлите в сила наказателни постановления, а в сравнение с предходни години, тя се вдига.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони