Горски и полицаи заедно по къщите - проверяват за дървесина и карантина

Снимка: СИДП

Горски от ДГС-Омуртаг участват заедно с полицаи от РУ-Омуртаг в съвместни проверки за спазване на мерките, свързани с обявеното в страната извънредно положение, съобщи директорът на стопанството инж. Красимир Николов. Направен е график и всеки ден от 17.00 до 23.00 часа полицаите от съвместните екипи проверяват дали лицата завърнали се от страни с коронавирус спазват наложената им карантина, а едновременно с това горските правят проверки за незаконно добита дървесина и други нарушения свързани със Закона за горите. В графика са включени всички служители на териториалното поделение, както и автомобилите на стопанството.

Едновременно с това продължават и дейностите по охрана на горите от бракониерски прояви. От ДГС-Омуртаг отчитат, че след въвеждане на извънредното положение посегателствата в горските територии намаляват значително. За първите два месеца на годината на нарушители са съставени 15 акта, а през март са само четири.

"Вече месец обикаляме и възрастните хора по селата на нашата община и община Антоново, за да видим дали имат нужда от храна и лекарства. Всички ни познават и знаят, че могат да разчитат на нас. Хората вече свикнаха, че докато трае извънредното положение е по-добре да си стоят у дома и ни дават списък с това, което им е нужно, а ние в рамките на деня им го доставяме", обясни инж. Николов.

От стопанството заявиха, че разполагат с дърва на склад и хората, които са привършили запасите си, могат да поискат количества чрез кметовете на населените места. Всички стопанства в системата на СИДП разполагат в момента с дърва за огрев и гражданите могат да си закупят желаните от тях количества, за да бъдат спокойни, ако застудяването продължи, съобщават от СИДП.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България