Горски продават коне и каруци, иззети от нарушители

Регионалната дирекция по горите продава иззетите от нарушители каруци и коне – съобщи инж. Георги Русев, директор на РДГ - Сливен. През 2016 г. са били конфискувани 27 талиги и 7 коня. След като им е била направена оценка, са били обявени за продан. Цената на каруците варирала между 30 и 40-50 лева, а на конете – от 350 до 500 лева.

До финала на процедурите иззетите животни били оставяни за пазене и грижи в конна база в Ямбол срещу такса от 10 лева на ден. „Ние сме единствената дирекция, която успява да продаде конете за не повече от 20 дни” – съобщи инж. Русев. По-дългият престой на животните в базата калкулирал само разходи и загуби за държавното ведомство. Не било изключение на обявените продажби да се явят старите собственици и да платят, за да си ги върнат обратно.

Освен каруците и впрегатните животни, при проверките през м.г. са иззети още един автомобил, две брадви, пет моторни триона, ловно оръжие, лодка, 28 рибарски мрежи с дължина близо 2 км, 3 едри дивеча, 70 кг месо и 114 кг риба. За същия период са били извършени над 18 500 проверки по законодателството за лова, рибарството и лечебните растения. Тези проверки са приключили с 1 116 акта. Наложените глоби по тях възлизали на 132 хил.лева. От тях близо 9500 били платени доброволно, 14 300 – принудително чрез НАП.

РДГ-Сливен обхваща териториите на Сливенска и Ямболска област и отговаря за площ от 213 хил.хектара.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България