Горски съставили 546 акта на нарушители

Общо 546 са съставените актове на нарушители на Закона за горите от началото на тази година до края на септември. Това съобщи инж. Николай Николов, директор на Регионалната дирекция по горите във Велико Търново. От тях 277 са наказателни постановления, а 164 преписки за изпратени в прокуратурата за образуване на досъдебни производства. 63 от актовете са в процедура, а 101 са върнати към нас за образуване на административно- наказателни производства.

За деветмесечието по издадените наказателни постановления общият размер на глобите възлиза на 20 960 лева, на имуществените санкции - на 2300 лева, а стойността на задържаните вещи е изчислена на 1270 лева.

За последния месец има два фрапантни случая на нарушения в горите на територията на РДГ, която покрива Великотърновска и Габровска области. На 4 септември в землището на севлиевското село Ловнидол са засечени два товарни автомобила, марка "ЗИЛ - 157", които извозвали 8 куб. метра контрабандна дървесина.

"Дървата са били добити от частна гора, за която е нямало издадено позволително за сеч. Бракониерите не са показали нито превозни билети, нито пък дървесината е била маркирана. На шофьорите са били издадени 4 акта, а случаят е отнесен до прокуратурата", информира инж. Николов.

Той допълни, че на 25 септември е установено едно от най-големите нарушения в горски територии за отчетния период. То отново е в област Габрово, в землището на село Гъбене. При обиколка на горски инспектори в две частни гори, са засечени четири лица, които извършвали сеч в тях. Със съдействието на полицията те са задържани за 24 часа, както и са им отнети два моторни триона. Проверката констатирала изсичането на 154 броя дървета или близо 100 куб. метра дървесина. Случаят също е даден на прокуратурата.

"За деветмесечието са задържани и конфискувани 331 пространствени метра дърва, 4, 47 куб. метра иглолистна строителна дървесина, 23 броя товарни камиони и леки автомобили, превозващи дървесина, 8 моторни триони, 5 конски каруци и 6 брадви", отчете още Николов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони